Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2007

Ex Drummer la TIFF 2007


AperiTIFF, iunie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Dacă TIFF-ul ar fi fost un festival belgian (da, ştiu...), numele lui Herman Brusselmans ar fi funcţionat deopotrivă ca avertisment sau incitare pentru majoritatea publicului. Controversatul autor e, însă, practic necunoscut în România, aşa încît va trebui să ne credeţi pe cuvînt că există puţini autori contemporani capabili să suscite reacţii de o virulenţă şi intensitate similară.

Descrierea e valabilă şi pentru Ex Drummer, adaptarea semnată de tînărul Koen Mortier a unei cărţi a lui Brusselmans. Extremistă şi, în frumoasa tradiţie belgiană, departe de orice urmă de corectitudine politică, povestea scriitorului faimos cooptat de 3 handicapaţi (un nevropat ultra-violent şi amator de bătut femei, permanent filmat cu capul în jos, un gay timorat cu o mînă paralizată şi un surd dependent de droguri) nu iartă nici un tabu. De la brutalizarea unui bătrînd bolnav de Alzheimer la violuri cu perversiuni semi-consimţite, torturi psihice, batjocorirea autorităţilor şi simbolurilor, terciuirea minorităţilor, dar şi a persecutorilor acestora, a femeilor ş.a. Iar ceea ce începe pentru scriitorul-narator - care, pentru a-şi găsi un loc în trupa celor 3, îşi asumă handicapul de a nu putea să cînte la tobe (adică exact instrumentul cerut) - ca o simplă evadare din confortul şi acea vieţii lui obişnuite (dar cu plasa de siguranţă a unui loc în care să se poată întoarce oricînd), devine rapid un joc odios al dominării şi zgîndăririi furioase a rănilor. Totul pentru o poveste mai bună, desigur. Şocul competiţiei. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2007


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Carmen Mezincescu


Alte articole

 Aventuri în irealitatea imediată - TIFF 2007, Iulia David
 Manipularea controversei - Manufacturing Dissent: Uncovering Michael Moore, Carmen Mezincescu
 Suspans pe monitor - Red Road, Carmen Mezincescu
 Palme d'Or în deschidere la TIFF, Carmen Mezincescu
 3X3: Neil LaBute, Carmen Mezincescu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2007


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer