Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Irina Palm

O poveste patetică sau una sardonică? - Irina Palm


Men's Health, ianuarie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Irina Palm este un film cum nu se poate mai englez, întrucât doar englezii pot să amestece masturbarea cu ora ceaiului, şi să aibă cartiere "roşii" (Soho) în plin centrul Londrei...

Regizorul Sam Garbarski, ex-publicitar bavarez, povesteşte aici cu pudoare şi cu rafinament o situaţie care ar putea părea vulgară. Se dă Anglia suburbană. O tânără familie în necaz. Mama, tata, şi copilaşul la spital, cu o boală care nu poate fi tratată decât în Australia. Dar călătoria costă prea mult.

Din fericire avem şi o bunică: o Marianne Faithfull care merge mereu puţin adusă de spate, cu acelaşi pardesiu violet pe umeri, cu o faţă căzută. Aceea a unei bunici englezoaice, văduvă şi burgheză. Bunicuţa se angajează drept hostess într-un sexshop din Soho unde atinge delicat clienţii ascunşi de pereţii cabinei. Îşi face treaba invizibilă, în tăcere, fără zgomot; la sfârşit clienţii pleacă. Femeia este mulţumită. Îşi câştigă un nume exotic şi aluziv precum Irina Palm. Bărbaţii fac coadă la ea zilnic.

Este faimoasă şi patronul barului o apreciază. Nepoţelul poate pleca la tratament, iar ea se schimbă. Nu mai este o văduvă moale, ci o femeie plină de compasiune, fără prejudecăţi, poate chiar îndrăgostită... Gustul ei de gospodină o împinge să îşi amenajeze cabina cu flori şi pătrăţele, pe măsură ce ruşinii i se substituie senzaţia triumfului profesional. Însă prietenii şi familia nu o înţeleg. Finalul e mai mult decât fericit: cine este imaculat pentru a arunca primul cu piatra?

Irina Palm este o comedie sofisticată pe un scenariu à la Ken Loach, dar cu un ton vesel, cu un excelent personaj feminin plin de viaţă, care trăieşte din sentimente şi contradicţii.

Extraordinara Maggie este Marianne Faithfull, figură cult a rockului, cântăreaţă cu voce cavernoasă, muza lui Mick Jagger şi amanta excesivă a întregii ei generaţii.

Irina Palm e o comedie inteligentă şi gentilă care nu provoacă, dar care ne dăruieşte o viziune mai simplă şi mai puţin egocentrică asupra sexului. Ceea ce nu este puţin lucru... Toate articolele despre Irina Palm


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Giulia Ghica Dobre


Alte articole

 Eu, cu Miki şi Irina - Irina Palm, Andrei Creţulescu
 Cu decenţă şi stil, despre labă - Irina Palm, Mihnea Columbeanu
 Locul în care nu se întîmplase vreodată ceva - Irina Palm, Carmen Mezincescu
 Meserie de la bunica - Irina Palm, Alex. Leo Şerban
 Cînd bătrâneţea nu e ce pare a fi - Irina Palm, Carmen Mezincescu
 Toate articolele despre Irina Palm


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer