februarie 2008
Festivalul TIFF 2008
Concursul Naţional de Scenarii se află la cea de-a VIII-a ediţie.

HBO România va organiza şi în acest an Concursul în parteneriat cu APFR (Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuând colaborarea începută în 2005.

Concursul Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România este un proiect de tradiţie, ca şi organizarea lui în parteneriat cu cel mai credibil eveniment de film din România. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demonstrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului.

Iniţiat la Cluj în urmă cu 7 ani, TIFF şi-a câştigat o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind identificat ca cel mai important eveniment de film din ţara noastră. În acest context, motivele asocierii Concursul Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi TIFF sunt evidente: este vorba despre două proiecte curajoase, prin care organizatorii îşi propun să provoace şi să susţină schimbarea într-un domeniu care o merită din plin: filmul. Mai mult, HBO România are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.


Înscriere

Anul acesta va continua proiectul început anul trecut, pentru înscrierea scenariilor, punând la dispoziţia participanţilor un site dedicat acestui concurs: www.hbo.ro/concursscenarii. Înscrierile la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2008 se pot face numai prin intermediul acestui site.


Premii

Premiile oferite de către HBO România în cadrul Concursul Naţional de Scenarii sunt următoarele:

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lung metraj este în valoare de 3.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj este în valoare de 1.500 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO - 3 zile la TIFF va fi pus la dispoziţia celor 6 finalişti ai celor două categorii şi constă în următoarele: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi găsi pe site-ul www.tiff.ro, începând cu data de 25 mai 2008).

NOTĂ IMPORTANTĂ! Depunerea scenariilor se poate realiza numai prin intermediul website-ului www.hbo.ro/concursscenarii.


Juriul

Juriul care va citi şi selecta scenariile câştigătoare este alcătuit din următorii membri:

Cristina Corciovescu - Critic de film
Andrei Creţulescu - Senior Writer / Producer HBO / Critic de film
Mihai Chirilov - Director TIFF / Critic de film
Radu Muntean - Regizor / Scenarist
Ana Maria Sandu - Scriitor / Jurnalist


Condiţii de participare la Concurs

Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii- ediţia 2008, scenariile înscrise vor trebui să îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):
să fie scrise în limba română.
să respecte regulile generale de concepere, scriere şi editare aplicabile în cazul oricărui scenariu. În acest sens, nu vor fi admise în concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care să conţină numai elemente de dialog fără a avea elemente descriptive a acţiunii respective, scrisori etc.
să fie originale. Autorul nu se poate înscrie în concurs cu scenarii care sunt fie adaptări, fie preluări ale altor scenarii.
să fie complete.
să aibă lungimea maximă de 125 pagini în cazul scenariilor de lung metraj şi maxim de 40 de pagini în cazul scenariilor de scurt metraj.
să conţină o prezentare a subiectului de maxim 1 pagină.
NU conţină nici un indiciu / referire cu privire la autorul scenariului.


Perioada de desfăşurare a concursului

Înscrierile pentru Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2008 urmează a se desfăşura în perioada 1 martie 2008 - 10 aprilie 2008, pentru ca cel mai târziu la data de 19 mai 2008 să fie anunţaţi cei trei finalişti ai următoarelor categorii:
categoria scenariu de lung metraj
categoria scenariu de scurt metraj

Ora 12.00 (doisprezece/prânz) a zilei de 10 aprilie 2008 este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2008.

Anunţarea câştigătorilor se va face în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania ce urmează a se desfăşura la Cluj în perioada 30 mai 2008 - 8 iunie 2008.

Toate aceste informaţii vor fi prezente pe site-urile: www.hbo.ro şi www.tiff.ro.

Ca şi anul trecut, toţi finaliştii pot avea scenariul publicat de Editura LiterNet, printr-un acord dat prin intermediului unui checkbox pe parcursul înscrierii în concurs.

Toate cele şase scenarii finaliste ale ediţiei din 2007 au fost publicate pe LiterNet:

Misiunea, de Dan Mircea Jacan, câştigător al secţiunii de lung metraj.
Faţa galbenă care râde, de Doru Lupeanu, câştigător al secţiunii de scurt metraj.
O zi obişnuită, de Pavel Gabriel Honciuc - finalist secţiunea lung metraj.
Umilinţă, Cătălin Florin Apostol - finalist secţiunea lung metraj.
Captivi de Crăciun şi Diapozitiv, de Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, Ana Agopian, respectiv Alex. Tocilescu - finaliste secţiunea scurt metraj.



Notă finală

Protecţia datelor personale: În conformitate cu prevederile Legii 677/2001 privind protecţia datelor personale, organizatorul îşi asumă obligaţia de a nu face disponibile în nici un fel datele personale ale participanţilor fără acceptul acestora, dat în condiţiile legii.

Numele participanţilor nu vor fi făcute publice, cu excepţia numelor celor 6 (şase) finalişti.

Organizatorii nu răspund pentru informaţiile oferite de către candidaţi în vederea înscrierii în concurs decât în limitele verificărilor cu bună credinţă ce le revin spre buna organizare şi desfăşurare a concursului şi spre asigurarea egalităţii în drepturi a participanţilor. Depistarea până la momentul decernării premiilor sau chiar ulterior acesteia, a oricăror încălcări, de către orice participanţi, a condiţiilor de înscriere la concurs, dă dreptul organizatorilor să revoce premiul acordat

Organizatorii garantează respectarea de către organizatori a legislaţiei în vigoare cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe precum şi cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidaţilor, în condiţiile stabilite pentru înscrierea şi participarea la concurs.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus