Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a ajuns la cea de-a şaptea ediţie. În perioada 30 mai - 8 iunie 2008, oraşul Cluj Napoca va fi din nou gazda celor mai "vânate" şi mai apreciate producţii ale momentului, a invitaţilor de marcă din industria filmului şi a unor retrospective şi evenimente speciale.
Ediţia din acest an va începe în forţă cu cel mai recent film al regizorului Michael Haneke: thrillerul psihologic Funny Games. Un remake al filmului cu acelaşi titlu şi aceeaşi semnătură regizorală, produs în Austria natală în 1997. La 10 ani de la premiera versiunii europene, Haneke a decis să readucă pe marele ecran, în variantă americană, povestea unei familii (mamă, tată şi copil) luată ostatecă de doi tineri, în aparenţă inofensivi. Cu o distribuţie răsunătoare, Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt, Brady Corbet, Funny Games intenţionează să pună în gardă publicul clujean în ceea ce priveşte selecţia ediţiei din acest an. Încă din seara deschiderii oficiale a festivalului, atmosfera TIFF-ului va fi una răscolitoare, filmul lui Haneke fiind pe cât de intens, pe atât de controversat şi de "deranjant" pentru spectatorii pe care, cu siguranţă, nu-i va lăsa indiferenţi.
Pe lângă secţiunile deja consacrate - Competiţie (rezervată, ca şi până acum, regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film), Supernova, Fără limite, Umbre, 3 X 3, Ziua Maghiară, Doc'n'Roll, Zilele filmului românesc - selecţia semnată de directorul festivalului, Mihai Chirilov, include şi câteva grupaje tematice noi, printre care Remade in Bollywood (constând în remake-uri indiene la filme de referinţă din istoria recentă a cinematografului) şi Real time - filme realizate în timp real, dintr-un singur cadru, fără tăietură de montaj.
Anul acesta Focus-ul TIFF "cade" pe Rusia. O cinematografie foarte diversificată, care continuă să suprindă, reprezentată, printre altele, de The Russian Triangle în regia lui Aleko Tsabadze - câştigător al Marelui Premiu la Cottbus şi al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Moscova, Cargo 200 al regizorului Aleksei Balabanov - Cea mai bună regie la Gijon Intl Fim Festival şi câştigător al KNF Award la Rotterdam Film Festival 2008 sau Playing the Victim, nominalizat la cinci categorii in cadrul Premiilor Nika - premiile industriei de film ruseşti şi câştigător al Marelui Premiu la prima ediţe a Festivalului de la Roma.
Fie ploaie, fie vânt sau clar de lună, proiecţiile în aer liber, marca TIFF, vor continua şi anul acesta cu filme prin care organizatorii speră ca cinema Echinox, mai exact, curtea interioară a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj, să devină neîncăpătoare.
Doi dintre membrii confirmaţi ai Juriului TIFF din acest an sunt regizorul Corneliu Porumboiu - câştigător al Trofeului Transilvania 2006 cu filmul A fost sau n-a fost? şi Jay Weissberg, critic de film la prestigioasa publicaţie Variety, un împătimit susţinător al cinematografiei româneşti şi semnatarul cronicilor excelente la Moartea domnului Lăzărescu şi 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.
Pentru că anul trecut TIFF-ul a fost extins cu succes şi în ex-capitala culturală a Europei, a şaptea ediţie a festivalului va continua la Sibiu, în perioada 11 - 15 iunie 2008, cu proiecţii de top în Piaţa Mică din Sibiu şi în alte locaţii care vor fi anunţate ulterior.