Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri

Dacă e joi, e Cinemateca Astra Film 2008! - Logodnicele grase


martie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Valorile şi perceperea lor diferă de la o societate la alta.

Ce înseamnă frumuseţea şi care sunt valorile într-o societate patriarhală, cum este perceput frumosul şi cum trebuie să arate o femeie frumoasă pentru populaţia Bahima din Uganda de Vest...?

Seria de filme documentare, în care personajul principal este femeia, continuă la Cinemateca Astra Film încercând să explice moduri de viaţă şi obiceiuri nefamiliare, din societăţi în care femeia are alt rol decât în societatea noastră. Diferenţele geografice şi culturale fascinează oamenii. Filmul la care vom face referire ne arată de ce diferenţa ne fascinează.


Sageata 20 martie 2008 - Logodnicele grase / Fat Fiancées
John Bulmer, UK, 2004, 52 min

Civilizaţii dintre cele mai diferite au avut adesea preferinţe ciudate despre frumuseţe. Percepţiile variază atât de mult, încît, în funcţie de mentalităţi, modelele ideale ale frumuseţii feminine dintr-un grup social dat, pot fi adevărate hidoşenii în alte spaţii culturale.

Pentru populaţia Bahima din Uganda de vest, "frumos" este sinonim cu "gras", mai ales în privinţa femeilor. Unitatea de măsură cu care bărbaţii apreciază frumuseţea unei femei sunt kilogramele, care trebuie să fie cât mai multe. De aceea, tinerele care se pregătesc pentru căsătorie sunt supuse unui regim care să le asigure această calitate mult apreciată: sunt scutite pe cât posibil de orice activitate, în schimb sunt hrănite până la refuz. În momentul căsătoriei, tânăra mireasă devine atât de grasă încât cu greu se mai poate ţine pe picioare. Odată căsătorită, statura impozantă a tinerei soţii trebuie menţinută cu cantităţi mari de lapte şi cât mai puţină muncă fizică. O nevastă obeză e un simbol al prosperităţii soţului ei. Filmul o prezintă pe Sheila, care, la 17 ani, este supusă regimului de îngrăşare pentru căsătoria ei cu Moses. Dar ea îşi doreşte altceva. Ar prefera să rămână cu părinţii şi să meargă la şcoală.

Chiar dacă titlul filmului duce cu gândul mai degrabă la genul ridicol de reality-show în care o viitoarea mireasă slăbeşte câteva kilograme şi câştigă o lună de miere în nu-ştiu-ce destinaţie exotică, nu vă lăsaţi păcăliţi. Documentarul este un real portret al populaţiei Bahima unde percepţia frumosului este total diferită ce cea din societăţile moderne în care trăim noi, oferind o faţetă a conflictului dintre tradiţie şi modernitate dintr-o societate patriarhală.


După programul "de cursă lungă" din anul Capitalei Culturale Europene, Cinemateca ASTRA FILM reia vizionările în 2008, propunînd publicului cinefil întîlniri săptămînale cu cele mai interesante filme documentare din ultimele două decenii, multe dintre ele premiate la festivaluri internaţionale celebre. Un film documentar adevărat îţi spune ceva ce nu ştiai sau te face să priveşti cu alţi ochi ceea ce credeai că ştii.

În 2008, filmele Cinematecii ASTRA FILM sunt grupate tematic. Prima temă, Femeia - personaj principal în filmul documentar.

Subiecte precum căsnicia, maternitatea, rivalitatea între femei sau competiţia cu bărbaţii pot lua forme infinite de la o cultură la alta. Cîteva dintre ele vi le prezentăm în săptămînile care urmează.


Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
0 comentarii

Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Satul de demult, proiecţie simultană în 203 parohii din Italia, Comunicat de presă
 Satul de demult laureat cu Marele Premiu la FIFE, 2014, Comunicat de presă
 Recuperarea trecutului - Valea plângerii la Cinemateca Astra Film din Sibiu, Comunicat de presă
 15.000 de copii înscrişi la Astra Film Junior, în săptămâna Şcoala Altfel, Comunicat de presă
 Într-o furtună. Insula, filmul care redeschide în 2014 Cinemateca Astra Film Sibiu, Comunicat de presă
 Toate articolele despre


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer