Ce înseamnă frumuseţea şi care sunt valorile într-o societate patriarhală, cum este perceput frumosul şi cum trebuie să arate o femeie frumoasă pentru populaţia Bahima din Uganda de Vest...?
Seria de filme documentare, în care personajul principal este femeia, continuă la Cinemateca Astra Film încercând să explice moduri de viaţă şi obiceiuri nefamiliare, din societăţi în care femeia are alt rol decât în societatea noastră. Diferenţele geografice şi culturale fascinează oamenii. Filmul la care vom face referire ne arată de ce diferenţa ne fascinează.
20 martie 2008 - Logodnicele grase / Fat Fiancées
John Bulmer, UK, 2004, 52 min
Civilizaţii dintre cele mai diferite au avut adesea preferinţe ciudate despre frumuseţe. Percepţiile variază atât de mult, încît, în funcţie de mentalităţi, modelele ideale ale frumuseţii feminine dintr-un grup social dat, pot fi adevărate hidoşenii în alte spaţii culturale.
Pentru populaţia Bahima din Uganda de vest, "frumos" este sinonim cu "gras", mai ales în privinţa femeilor. Unitatea de măsură cu care bărbaţii apreciază frumuseţea unei femei sunt kilogramele, care trebuie să fie cât mai multe. De aceea, tinerele care se pregătesc pentru căsătorie sunt supuse unui regim care să le asigure această calitate mult apreciată: sunt scutite pe cât posibil de orice activitate, în schimb sunt hrănite până la refuz. În momentul căsătoriei, tânăra mireasă devine atât de grasă încât cu greu se mai poate ţine pe picioare. Odată căsătorită, statura impozantă a tinerei soţii trebuie menţinută cu cantităţi mari de lapte şi cât mai puţină muncă fizică. O nevastă obeză e un simbol al prosperităţii soţului ei. Filmul o prezintă pe Sheila, care, la 17 ani, este supusă regimului de îngrăşare pentru căsătoria ei cu Moses. Dar ea îşi doreşte altceva. Ar prefera să rămână cu părinţii şi să meargă la şcoală.
Chiar dacă titlul filmului duce cu gândul mai degrabă la genul ridicol de reality-show în care o viitoarea mireasă slăbeşte câteva kilograme şi câştigă o lună de miere în nu-ştiu-ce destinaţie exotică, nu vă lăsaţi păcăliţi. Documentarul este un real portret al populaţiei Bahima unde percepţia frumosului este total diferită ce cea din societăţile moderne în care trăim noi, oferind o faţetă a conflictului dintre tradiţie şi modernitate dintr-o societate patriarhală.
În 2008, filmele Cinematecii ASTRA FILM sunt grupate tematic. Prima temă, Femeia - personaj principal în filmul documentar.
Subiecte precum căsnicia, maternitatea, rivalitatea între femei sau competiţia cu bărbaţii pot lua forme infinite de la o cultură la alta. Cîteva dintre ele vi le prezentăm în săptămînile care urmează.
Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.