Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri

Dacă e joi, e Cinemateca Astra Film 2008! - Orice căsnicie reuşită începe cu lacrimi


martie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Migraţia e văzută de obicei prin prisma problemelor maritale imediate pe care le ridică. Doar în ultima perioadă se vorbeşte de o altă problemă legată de acest fenomen: cărei culturi aparţin copiii emigranţilor din anii 1950-1970? Europei sau celei a părinţilor? Filmul este un exemplu foarte pertinent de ceea ce înseamnă "ciocnirea culturilor" în lumea contemporană.

Sageata 27 martie 2008 - Every Good Marriage Begins with Tears / Orice căsnicie reuşită începe cu lacrimi
(Simon Chambers, UK, 2007, 62 min)

Shahanara Begum este o tânără londoneză de 20 de ani căreia îi place stilul de viaţă occidental. Fiind o fire dezinvoltă, poartă haine provocatoare, în ciuda faptului că a fost crescută şi educată în cultura musulmană. Pentru a-şi îmbuna tatăl şi a aplana unele conflicte mai vechi ea va accepta o căsătoria aranjată. Renunţă la pantalonii ei roz pentru a îmbrăca un sari şi a-şi aştepta soţul la aeroport. L-a mai văzut doar o singură dată până acum, atunci când s-a căsătorit cu el. Între timp, sora sa, devotată familiei şi tradiţiei în care a fost crescută, este logodită tot într-o căsătorie aranjată, un pas pentru care nu se simte deloc pregătită la cei 19 ani pe care îi are.

Îndepărtându-se uşor de tonul solemn obişnuit al documentarelor despre căsătoriile aranjate, acest film prezintă într-o perspectivă intimă, experienţa plină de umor a două tinere londoneze cu rădăcini musulmane pe care familia încearcă să le căsătorească.

Regizorul Simon Chambers reuşeşte să pătrundă în intimitatea unei comunităţi cu problemele ei prea puţin cunoscute, oferind prin acest film un fel de antidot la prejudecăţile despre musulmani pe care media le creează.


După programul "de cursă lungă" din anul Capitalei Culturale Europene, Cinemateca ASTRA FILM reia vizionările în 2008, propunînd publicului cinefil întîlniri săptămînale cu cele mai interesante filme documentare din ultimele două decenii, multe dintre ele premiate la festivaluri internaţionale celebre. Un film documentar adevărat îţi spune ceva ce nu ştiai sau te face să priveşti cu alţi ochi ceea ce credeai că ştii.

În 2008, filmele Cinematecii ASTRA FILM sunt grupate tematic. Prima temă, Femeia - personaj principal în filmul documentar.

Subiecte precum căsnicia, maternitatea, rivalitatea între femei sau competiţia cu bărbaţii pot lua forme infinite de la o cultură la alta. Cîteva dintre ele vi le prezentăm în săptămînile care urmează.


Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Satul de demult, proiecţie simultană în 203 parohii din Italia, Comunicat de presă
 Satul de demult laureat cu Marele Premiu la FIFE, 2014, Comunicat de presă
 Recuperarea trecutului - Valea plângerii la Cinemateca Astra Film din Sibiu, Comunicat de presă
 15.000 de copii înscrişi la Astra Film Junior, în săptămâna Şcoala Altfel, Comunicat de presă
 Într-o furtună. Insula, filmul care redeschide în 2014 Cinemateca Astra Film Sibiu, Comunicat de presă
 Toate articolele despre


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer