Freestyle / aprilie 2008
Persepolis
Un lung metraj de animaţie alb-negru de Vincent Paronnaud şi Marjane Satrapi, bazat pe o bandă desenată dramatică autobiografică de Marjane Satrapi. Este povestea unei fetiţe din Iran, numită Marjane şi modul cum creşte ea pe fondul evenimentelor politice din 1978, anul în care a început "revoluţia islamică". Un mod inedit de a povesti "amintiri dintr-o altă epocă de aur". Cele mai amuzante momente sunt perioadele Punk şi heavy metal ale eroinei, iar cele mai triste sunt cele în care se perindă pe străzile Vienei, fără adăpost şi fără speranţă. Prezentat în competiţia oficială de la Cannes, unde a primit ex-aqueo premiul Juriului, nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin şi la Oscar pentru cel mai bun desen animat.

Orice asemănare cu un film Disney este complet deplasată.

(trei stele din cinci)
Regia: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud Cu: voci: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Simon Abkarian, Gabrielle Lopes

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus