aprilie 2008
24 aprilie 2008

Missionary / Misionarul
(Wojciech Staron, Polonia, 2000, 50 min)

Părintele Casimiro e un misionar catolic, venit din Polonia în Anzii Bolivieni. Parohia lui cuprinde regiuni aproape inaccesibile, aflate la peste 5000 m altitudine. Casimiro e singurul reprezentant al "lumii civilizate", care s-a încumetat să ajungă până la băştinaşii care trăiesc în această regiune izolată. Regizorul Wojciech Staron a însoţit pe parcursul unui an pelerinajul acestui personaj fascinant. Părintele Casimiro duce o viaţă singuratică şi plină de pericole, mai ales atunci când călătoreşte către cele mai îndepărtate colţuri ale parohiei sale. Alternând momente fericite cu întâmplări triste, filmul spune povestea unui străin, care încearcă să înţeleagă lumea acestor indieni sud-americani, o lume ale cărei reguli s-au schimbat prea puţin în ultimii cinci sute de ani. Dincolo de incursiunea într-o regiune neatinsă de civilizaţia europeană, filmul reuşeşte să pătrundă până în inima misionarului.

Filmul prezintă lupta Părintelui Casimirio, în Anzii Boliviei, pentru a trăi printre indieni şi a le ţine predici. Foarte frumos filmat, documentarul te introduce într-o lume foarte aspră, în care natura e ostilă, iar oamenii închişi, refractari la tot ce vine din afară.


Wojciech Staron
Născut în 1973 la Ostrowiec Swietokrzyski. A absolvit Şcoala Superioară de Cinema, Teatru şi Televiziune din Lotz, specializare în imagine şi fotografie. A filmat numeroase documentare, scurt-metraje, filme de ficţiune şi emisiuni de televiziune. Munca sa de fotograf a constituit materialul mai multor expoziţii de fotografie obţinând numeroase premii printre care merită amintit Marele Premiu European pentru Fotografie, Lille 1991.

Filmografie:

Syberyjska Lekcja / La leçon Siberienne
Czas Trwania / Le temps de la durée
El misionero ("Don Quichotte")


Premiul Federaţiei Internaţionale a Cluburilor de Film la Festivalul Internaţional de film documentar şi de scurt metraj de la Cracovia
Premiul pentru cea mai bună imagine la Festivalul Media din Lotz
Babilon.PL - corealizator (serie de documentare pentru Televiziunea Poloneză)


Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus