mai 2008
După seria de documentare care au avut în centrul atenţiei Femeia, Cinemateca Astra Film continuă cu a doua serie de filme care trateaza problema comunismului şi post-comunismului.


8 mai 2008

One Day In People Poland / O zi în Republica Populară Polonă
(Maciej Drygas, Poland, 2005, 58 min)

O zi în Republica Populară Polonă este povestea unei zile obişnuite din viaţa unor oameni obişnuiţi, din Polonia comunistă. După trei ani de cercetări prin materialele de arhivă din perioada comunistă, autorul s-a oprit asupra zilei de 27 octombrie 1962, o zi ca oricare alta, fără vreun eveniment ieşit din comun. Totuşi, fiecare fragment dezvăluie aspecte memorabile despre absurdităţile acelor vremuri. Montajul combină filmări de arhivă cu scrisori şi documente oficiale. Cei care au trecut prin comunism vor rememora multe din viaţa lor de atunci. Pentru mai tinerii spectatori, filmul oferă o privire asupra unei perioade pe care nu o cunosc şi nu o înţeleg.


După programul "de cursă lungă" din anul Capitalei Culturale Europene, Cinemateca ASTRA FILM reia vizionările în 2008, propunînd publicului cinefil întîlniri săptămînale cu cele mai interesante filme documentare din ultimele două decenii, multe dintre ele premiate la festivaluri internaţionale celebre. Un film documentar adevărat îţi spune ceva ce nu ştiai sau te face să priveşti cu alţi ochi ceea ce credeai că ştii.

În 2008, filmele Cinematecii ASTRA FILM sunt grupate tematic. După prima temă, Femeia - personaj principal în filmul documentar, Cinemateca Astra Film propune filme care tratează Comunismul şi post-comunismul.

Subiecte precum viata de zi cu zi din perioada comunistă, lagărele de concentrare şi masacrele comuniştilor, situaţii absurde ale tranziţiei în ţările ex-comuniste, migraţia şi mentalitatea oamenilor care au trăit sub comunism etc. sunt doar cateva subiecte tratate de filmele ce vor rula în săptămânile viitoare.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus