mai 2008
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2008
Cea de-a XV- a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important festival al artelor spectacolului din România, va avea loc în perioada 29 mai - 8 iunie 2008. Ediţia aniversară din acest an se va derula sub genericul "ENERGII" şi va include peste 350 de evenimente prezentate de companii de teatru din peste 70 de ţări.

"Anul în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, festivalul s-a desfăşurat sub genericul NEXT. Am vrut să arătăm atunci că, pentru noi, anul 2007 nu a reprezentat apogeul teatrului sibian, ci începutul unei noi etape. Acum, datorită experienţei acumulate în decursul celor 15 ani de existenţă, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura sub genericul ENERGII, arătând că este unul dintre continuatorii evenimentelor din anul cultural 2007 şi un promotor al multiculturalităţii cu care se identifică atât de bine Sibiul." a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca".

Oferta culturală va fi una de excepţie, cuprinzând cele mai reprezentative producţii ale marilor teatre româneşti, producţii internaţionale importante şi spectacole de stradă programate pe perioada celor 11 zile de festival în locaţiile deja consacrate. Ediţia din acest an aduce în faţa publicului zece secţiuni, pentru toate gusturile: Spectacole extraordinare, Teatru în cetăţi şi spaţii neconvenţionale, Spectacole de stradă, Teatru experimental, Teatru-dans, Spectacole din muzica lumii, Întâlnirile şcolilor şi academiilor de teatru, Spectacole-lectură şi teatru radiofonic, Ateliere specializate şi o secţiune "Off".

În cadrul ediţiei din 2008, publicul din România va putea vedea, în premieră, Kabuki japonez autentic în toată splendoarea sa: spectacolul Natsumatsuri Naniwa Kagami (Festivalul de vară: O oglindă a Osakăi), cu participarea extraordinara a lui Nakamura Kanzaburo XVIII, unul dintre cei mai faimoşi actori de Kabuki din Japonia. În Evul Mediu japonez, Nakamura-za a fost unul dintre cele mai mari şi prospere teatre în activitate. A fost fondat în 1624 de Nakamura Kanzaburo I, iar genul de Kabuki prezentat la acest teatru a devenit sinonim cu clanul de actori Nakamura." Am vrut să-i aducem de mai mult timp şi am reuşit acest lucru pentru Festivalul Internaţional de Teatru, ediţia 2008", a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca".


Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se bucură în acest an de participarea extraordinară a trupei franceze "Plasticiens Volants". Cunoscuţi în întreaga lume pentru reprezentaţiile originale de stradă în care personajele gigantice prind viaţă cu ajutorul heliului, talentaţii artişti francezi îşi vor demonstra maiestria în mânuirea unor obiecte gonflabile pe corso într-un spectacol presărat cu efectele vizuale şi sonore. Din ediţia din acest an nu va lipsi mega-spectacolul Faust, două premiere ale Teatrul Naţional "Radu Stanca", Lulu în regia lui Silviu Purcarete, Astăzi nu se fumează în regia lui Gavril Pinte şi alte spectacole de excepţie care vor atrage la Sibiu în cele 11 zile de festival, peste 60.000 de spectactori.

1 comentariu

  • Poze de la FITS 2008
    [membru], 31.05.2008, 14:10

    Poze si filme de la Festivalul de Teatru gasiti la urmatoarele adrese :

    http://www.sibiul.ro/poze-sibiu/festivalul-international-de-teatru-sibiu-2008-energii/108/1/

    http://www.sibiul.ro/evenimente-culturale/festivalul-international-de-teatru-sibiu-fits-2008.html

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus