Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri

Dacă e joi, e Cinemateca Astra Film 2008! - The Opinionater


mai 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
După seria de documentare care au avut în centrul atenţiei Femeia, Cinemateca Astra Film continuă cu a doua serie de filme care tratează problema comunismului şi post-comunismului.


Sageata 15 mai 2008

The Opinionater/ Un lider de opinie
(Meelis Muhu, Estonia, 2003, 54 min)

Filmul abordează cu subtilitate problema cetăţenilor ruşi, rezidenţi în afara graniţelor actuale ale Federaţiei Ruse, în foste republici sovietice. Esja Sur e rusoaică şi trăieşte în Estonia. Pensionară de 68 de ani nu ştie ce e plictiseala. Esja e făcută pentru rolul de agitator al mulţimilor şi găseşte o mulţime de probleme cărora le dedică toată energia. Pe fundalul realităţilor estoniene, o urmărim luptând pentru tot felul de cauze. Înfiinţează diverse grupuri şi asociaţii, pune la cale proteste, organizează mitinguri şi demonstraţii. Mai toate manifestaţiile ei sunt doar o palidă amintire a grandioaselor parade sovietice din trecut şi nu reuşesc să atragă decât o mână de oameni. Acest fapt nu pare să o deranjeze.

Autorul abordează cu realism combinat cu o uşoară ironie un personaj ieşit din comun, surprinzând totodată situaţii absurde ale tranziţiei într-o ţară ex-sovietică.


După programul "de cursă lungă" din anul Capitalei Culturale Europene, Cinemateca ASTRA FILM reia vizionările în 2008, propunînd publicului cinefil întîlniri săptămînale cu cele mai interesante filme documentare din ultimele două decenii, multe dintre ele premiate la festivaluri internaţionale celebre. Un film documentar adevărat îţi spune ceva ce nu ştiai sau te face să priveşti cu alţi ochi ceea ce credeai că ştii.

În 2008, filmele Cinematecii ASTRA FILM sunt grupate tematic. După prima temă, Femeia - personaj principal în filmul documentar, Cinemateca Astra Film propune filme care tratează Comunismul şi post-comunismul.

Subiecte precum viata de zi cu zi din perioada comunistă, lagărele de concentrare şi masacrele comuniştilor, situaţii absurde ale tranziţiei în ţările ex-comuniste, migraţia şi mentalitatea oamenilor care au trăit sub comunism etc. sunt doar cateva subiecte tratate de filmele ce vor rula în săptămânile viitoare.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Satul de demult, proiecţie simultană în 203 parohii din Italia, Comunicat de presă
 Satul de demult laureat cu Marele Premiu la FIFE, 2014, Comunicat de presă
 Recuperarea trecutului - Valea plângerii la Cinemateca Astra Film din Sibiu, Comunicat de presă
 15.000 de copii înscrişi la Astra Film Junior, în săptămâna Şcoala Altfel, Comunicat de presă
 Într-o furtună. Insula, filmul care redeschide în 2014 Cinemateca Astra Film Sibiu, Comunicat de presă
 Toate articolele despre


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer