Libertatea / februarie 2003
Punch-Drunk Love
În 2002, Ameţit de dragoste lua Premiul de regie la Cannes. Regizat de tînărul american Paul-Thomas Anderson, Punch-Drunk Love (titlul original) surprinde - în primul rînd - prin durată: "doar" o oră şi jumătate. Atipic pentru un cineast ale cărui precedente filme se caracterizau, în primul rînd, prin lungime: Magnolia de peste 3 ore (încununat cu Ursul de Aur la Berlin) şi Jurnalul unei vedete de film porno de 2 ore şi jumătate (distribuit şi pe ecranele româneşti)...

"Uitat" de la nominalizările pentru Oscaruri, Ameţit de dragoste ar fi meritat cel puţin trei: pentru regie, fireşte, pentru scenariu, desigur, dar şi pentru actor - Adam Sandler. Adam CUM? Da, aţi citit bine: Adam Sandler, "băiatul cu apă rece", băiatul-bun-la-toate din comediile debile - care face aici un rol comparabil cu cel al lui Jim Carrey din Omul din Lună! Era nevoie, probabil, de un talent uriaş (ca al lui P.T. Anderson) pentru a vedea în Sandler (şi) altceva decît au văzut regizorii de duzină de la Hollywood. Dar Anderson mai are o îndrăzneală: îl distribuie alături de britanica Emily Watson - geniala actriţă din Breaking the Waves! Iar tandemul pe care aceasta îl face cu Sandler are toate şansele să intre într-o posibilă antologie a "celor mai ciudate potriviri la care nu v-aţi fi gîndit niciodată!"

Punch-Drunk Love e-atît de formidabil încît îşi permite luxul de a nu fi - exclusiv - un "film de gen"; este, cu graţie şi tupeu, "de mai multe genuri" deodată: începe ca un vis, continuă ca o comedie de moravuri, o virează spre thriller, revine la un fel de comedie burlescă absolut dementă şi aterizează - în final - în braţele calde ale comediei romantice... Este un tur de forţă care uluieşte şi încîntă. Nu-l rataţi!



Regia: Paul Thomas Anderson Cu: Adam Sandler, Emily Watson

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus