mai 2008
Festivalul TIFF 2008
Festivalul Internaţional de Film "Transilvania" şi-a conturat de-a lungul celor 6 ediţii de până acum un traseu bine definit în realizarea campaniilor de imagine. Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, TIFF-ul a mizat pe un concept devenit tradiţie: interpretarea în cheie parodică a unui "icon" celebru din cinema.

Încă de la prima ediţie, din 2002, TIFF-ul a ochit şi a ţintit imagini "cult", le-a trecut prin filtrul "echipei de creaţie", rezultând parodii memorabile: numele festivalului, Transilvania, a luat locul Hollywood-ului în primul an, poziţionat pe celebrul munte din L.A.; în 2003, celebrul Bulevard al Stelelor a trecut printr-un lan de căpiţe de fân de pe dealurile transilvănene; în 2004, Marilyn Monroe a Transilvaniei a zâmbit timid şi îmbujorată cu fustele-i tradiţionale în bătaia vântului; în 2005, E.T a devenit un ied de toată frumuseţea al unui cioban care, cu o privire pierdută, îi urmăreşte zborul prin dreptul lunii pe bicicleta unui copil; mămăliga românească a luat forme multiple pentru fiecare secţiune a festivalului în 2006, iar anul trecut, mega faimosul vampir transilvănean, alias Nosferatu, alias Dracula, a trebuit să facă faţă unui casting riguros.

Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, TIFF-ul şi-a îndreptat atenţia către faimosul agent 007. James Bond a devenit protagonistul celei mai ambiţioase campanii de imagine din istoria festivalului, iar aceasta a fost gândită şi realizată, la fel ca toate campanile din 2004 încoace, de însăşi echipa TIFF.

Pentru posterul festivalului, au fost cooptaţi 7 actori, dar coincidenţele numerice nu se opresc aici. Aceştia au testat rolul agentului britanic şi s-au "jucat" de-a 007-le autohton, adoptând ipostaze înarmate instant recognoscibile, de găsit pe posterele filmelor cu James Bond, îmbrăcaţi însă nu în smoking, ci ca nişte veritabili haiduci din gaşca lui Şaptecai (altă imagine clasică din imaginarul nostru cinematografic colectiv): cu mustăţi, perciuni, plete în vânt, cojoace, căciuli de lână, brâu şi, evident, cu pistol la cingătoare.

Aşadar, în ordinea apariţiei în campania de teasing (începută în urmă cu o lună) şi cu numele transcrise astfel încât să respecte convenţia prin care se recomandă în filme agentul 007 ("Bond. James Bond"): Vasluianu. Andi Vasluianu. / Spahiu. Gabriel Spahiu. / Brănescu. Mimi Brănescu. / Ivanov. Vlad Ivanov / Junior. Piersic Junior. / Chirilă. Tudor Chirilă. / Marinca. Anamaria Marinca.







Şedinţa foto a avut 3 etape, ultima desfăşurându-se la Londra, unde fotograful oficial al posterelor TIFF de până acum, Cosmin Bumbuţ, s-a deplasat pentru a o surprinde pe Anamaria Marinca în chip de haiduc în travesti! Pe posterul oficial al festivalului apar toţi cei şapte actori.

Nici spotul festivalului nu putea rămâne mai prejos. Radu Muntean (aflat la a cincea colaborare cu TIFF-ul), Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Bogdan Mustaţă, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru şi Paul Negoescu sunt cei 7 regizori invitaţi să interpreteze local mitologia Bond în mici filmuleţe de circa 40 de secunde. Acest proiect de amploare a fost produs de Mercedes Benz, în parteneriat cu Kodak Cinelabs Romania (care a furnizat pelicula) şi, la fel cum filmele cu James Bond promovează brand-urile cool cu care se asociază (aşa numitele "product placement"-uri), tot aşa, cei 7 regizori au găsit modalităţi inspirate de a "distribui" în poveştile lor câte un model de maşină Mercedes.

TIFF mulţumeşte totodată şi celorlalţi parteneri care au sprijinit această ambiţioasă campanie de spoturi de festival: Castel Film, Dinasty (care a asigurat vestimentaţia personajelor), Casino Palace (pentru locaţia de filmare), B&B Collection şi Optinova, care au furnizat unuia dintre "Bonzii" TIFF ceasul, respectiv ochelarii de soare.

Coloana sonoră a filmuleţelor Bond este asigurată de trupa de suflet a TIFF-ului, Fanfara Ciocârlia, care a oferit festivalului drepturile de utilizare a propriei lor interpretări muzicale a temei James Bond, intitulată chiar aşa, 007 James Bond Theme, inclusă pe albumul Gili Garabdi, editat de Asphalt Tango Records.

In penultima zi a festivalului, sâmbătă, 7 iunie, ora 12.00, în cadrul unei Conferinţe de presă speciale, TIFF lansează DVD-ul cu cele 7 spoturi ale ediţiei cu numărul 7. În aceeaşi zi, la cinematograful Republica, "haiducii 007" prezenţi la festival se vor întâlni cu publicul clujean pentru o sesiune de autografe şi discuţii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus