mai 2008
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) îl are ca artist invitat, în luna iunie, pe Brynjar Bandlien; coproducător al evenimentului este Institutul Goethe Bucureşti. După Răzvan Mazilu şi Mihai Mihalcea, coregraful Brynjar Bandlien este cel de-al treilea artist invitat în cadrul proiectul "Amprenta".

"Amprenta" coregrafului Brynjar Bandlien stă sub semnul "Zilelor strîmbe".

Iată ce afirmă artistul: "Cînd mi s-a cerut să devin curator al ultimelor trei săptămîni ale stagiunii CNDB, primul meu impuls a fost să mă aşez şi să creez o listă cu oameni care mă inspiră, mă influenţează şi pe care găsesc că este important să-i prezint aici, în România. Ce m-a surprins apoi, când am am văzut lista, a fost că aceşti oameni sînt toţi americani de origine, dar trăiesc în Europa şi au o identitate "strîmbă". Dar nu acesta este motivul pentru care apar în lista mea - nu pentru că piesele lor tratează subiecte "strîmbe" - ci mai degrabă pentru că ei sunt racordaţi la vremurile pe care le trăiesc şi sunt deschişi curentelor ce străbat Europa şi România.

Zilele sunt Strîmbe!

Permiţîndu-mi să fiu un subiect al vremurilor pe care le trăim şi al curentelor ce străbat aceste părţi ale lumii, amprenta aceasta este una actuală. A prezentului."

(Brynjar Bandlien)
Prin "Atelierele strîmbe"

"... concepem noi modalităţi de a excita politicile corpului, ale sexului şi ale bisericii. Atelierele strîmbe au apărut din căutarea de stimulenţi noi, direcţii, care să permită o mai mare interpenetrare între domenii aparent impermeabile, igienice şi sanctificate. Propunerea noastră strîmbă în 2008 caută să îndoiască şi să răstoarne acele vise şi viziuni păzite de clerul cultural - vechi şi nou. Simţim urgenţa şi urmăm necesitatea de a dezvolta noi viziuni şi acţiuni eretice şi non-ortodoxe. Eşti invitat să iei parte la o serie de activităţi alese şi şi jocuri serioase care propun căi de infiltrare în prezentul problematicilor neo - conservatoare."

(Ştefan Tiron)

Proiectul curatorial "Amprenta" presupune acordarea unui mandat curatorial unui număr de şase coregrafi independenţi, invitaţi să conceapă şi să organizeze cîte trei săptămîni din stagiunea de spectacole a CNDB. Implicarea coregrafilor independenţi în programul CNDB este poate echivalentul "artiştilor asociaţi", sistem practicat în multe instituţii de dans din Europa, care răspund unei nevoi de descentralizare a viziunii şi diversificare a conţinutului curatorial, în condiţiile în care identitatea CNDB s-a caracterizat, programatic şi de la bun început, tocmai prin accesul liber al tuturor artiştilor, diversitatea şi pluralismul discursurilor artistice. Artiştii invitaţi sînt coregrafi consacraţi despre care publicul are încă o imagine fragmentară sau poate incompletă. Prin punerea într-un context unitar şi adecvat, "Amprenta" contribuie la crearea unor repere culturale.

Artiştii invitaţi sunt Brynjar Bandlien din 26 mai în 15 iunie 2008; Vava Ştefănescu din 10 în 30 septembrie 2008; Florin Fieroiu în octombrie, Cosmin Manolescu în noiembrie


Program Amprenta
26 mai - 15 iunie 2008



29 şi 30 mai, Sala Rondă, ora 20.00
Still (premieră) - Brynjar Bandlien (No/Ro)

1 iunie
Dance Film - Studio 2, ora 20.00
Paul Dunca şi Maria Draghici (Ro)
Atelierele Strîmbe - Studio 1, ora 19.00
Ştefan Tiron & co (Ro)

3 iunie, Mediateca şi Sala Rondă, ora 19.00 şi 21.00
Doomsdaymachine + Birds - Pedro Gomez Egana (Co/No)

4 iunie
Atelierele Strîmbe - Sudio 1, ora 19.00
Frederic Gies (Fr/Ger), Antonija Livingstone (Ca), Pedro Gomez Egana (Co/No), Brynjar Bandlien (No/Ro)
Miercurea lejeră - Studio 2, ora 20.00
Maria Baroncea şi Eduard Gabia (Ro)

11 iunie, Studio 2, ora 20.00
Miercurea lejeră - Maria Baroncea şi Eduard Gabia (Ro)

6 iunie, Sala Rondă, ora 20.00
The Part - Antonija Livingstone (Ca)

7 iunie, Sala Rondă, ora 20.00
Mary's Dance - Antonija Livingstone (Ca)

8 iunie, Studio 2, ora 20.00
Strîmb Filmnight - Jean Genet, Ciprian Muresan (Ro), etc

10 iunie, Sala Rondă, ora 19.00 şi 21.00
Dance (praticable) - Frederic Gies (Fr/Ger)
Deschidere Frederic de Carlo (Fr)

13 şi 14 iunie, Sala Rondă, ora 20.00
Poarta Sărutului - Brynjar Bandlien (No/Ro) şi Manuel Pelmuş (Ro)

14 iunie
Party Cu Daniel Wang (Ger/ Ny) şi Tom Wilson (Ro/En)


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus