mai 2008
Festivalul TIFF 2008
7, 6, 5, 4, 3, 2, 1... A început numărătoarea inversă pentru cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

În perioada 30 mai - 8 iunie 2008, 200 de filme din 40 de ţări aşteaptă publicul clujean în cele 8 locaţii ale festivalului - tradiţionalelor cinematografe Republica, Arta, Victoria şi Echinox li s-au adăugat Teatrul Naţional, Cinema Enigma, Galeria Muzeului de Artă şi un Cinema Drive-In, primul de acest gen din România.

TIFF-ul a pregătit iubitorilor de cinema filme-eveniment şi invitaţi de marcă. Ziua de 6 iunie este dedicată reprezentanţilor României la Cannes anul acesta. Megatron, în regia lui Marian Crişan, proaspătul câştigător al Palme d'Or-ului pentru scurt metraj va fi proiectat în premieră în România la Teatrul Naţional din Cluj Napoca. El va precede cel de-al treilea lung metraj al lui Radu Muntean - Boogie, prezent în Quinzaine des Réalisateurs. Cei doi regizori, împreună cu echipele de filmare cu care au lucrat, vor participa la aceste două proiecţii de gală.

Tot de la Cannes direct la Cluj va ajunge şi câştigătorul Premiului FIPRESCI - Delta, în regia lui Kornel Mundruczo. Teatrul Naţional va fi din nou gazda acestei proiecţii speciale din cadrul Zilei Filmului Maghiar TIFF 2008 din data de 4 iunie 2008.

Laureata Premiului Special la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de la Cannes, faimoasa actriţă Catherine Deneuve, vine la Cluj în ziua decernării premiilor TIFF. Sâmbătă, 7 iunie 2008, ora 18:00, TIFF-ul le dă întâlnire spectatorilor clujeni la Cinema Republica, unde o vor putea întâlni pe marea doamnă a cinematografiei franceze. Ea va fi prezentă la proiecţia specială a filmului Vremuri schimbătoare / Les temps qui changent, în regia lui André Téchiné, unde, alături de Gérard Depardieu, Catherine Deneuve face unul dintre rolurile memorabile din cariera sa. În cadrul Galei de Închidere actriţei îi va fi acordat Premiul pentru Întreaga Carieră. Prin aceeaşi distincţie TIFF 2008 o omagiază şi pe celebra actriţă Tamara Buciuceanu-Botez. Celor două li se va alătura unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai teatrului şi filmului românesc - maestrul Radu Beligan, căruia i se va oferi Premiul de Excelenţă TIFF.

Cu siguranţă una dintre experienţele cinematografice memorabile de la această ediţie a TIFF-ului va fi proiecţia de duminică, 1 iunie 2008, de la Cinema Echinox, a blockbuster-ului bollywoodian Om Shanti Om (India, 2007), regizat de Farakh Khan: filmul indian cu cele mai mari încasări, cel mai mare buget şi cele mai spectaculoase desfăşurări de forţe în materie de scenografie, coregrafie şi efecte speciale, cu superstarul Sharukh Khan în rolul principal.

Pe lângă filme, workshopuri, seminarii, întâlniri cu cineaşti, TIFF găzduieşte şi expoziţiile de artă şi fotografie ale unor artişti vizuali în vogă din peisajul contemporan românesc: Cosmin Bumbuţ, Sorin Spoială şi Sorin Tara.

Meeting Point-ul TIFF din curtea Muzeului de Artă rămâne şi în acest an una dintre cele mai fierbinţi locaţii ale festivalului: aici vor avea loc evenimentele paralele din cadrul celor trei programe inter-culturale de la această ediţie. Astfel, sâmbătă, 31 mai 2008, de la ora 20:30, publicul de la TIFF va putea asista la un recital de zile mari al unui artist unic: Elvis Romano, inventatorul genului muzical Rock'n'Rrom, unul din personajele pline de farmec din filmele regizorului Cristian Nemescu, Marilena de la P7 şi California Dreamin' (nesfârşit). Pe 4 iunie 2008, de la ora 21:30, în cadrul Zilei Maghiare la TIFF, grupul Popivan va încinge atmosfera de la Meeting Point pe ritmuri de rock alternativ. Tot de rock alternativ, de astă dată cu influenţe punk, vor avea parte şi spectatorii concertului de pe 6 iunie 2008: Gândul Mâţei va oferi o mostră de muzică basarabeană contemporană în cadrul manifestărilor Focus Moldova. Poate cel mai aşteptat concert de la Meeting Point este recitalul formaţiei clujene Kumm din penultima seară de TIFF, sâmbătă, 7 iunie 2008, de la ora 21:00.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus