mai 2008
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2008
Trupe de acrobaţi, efecte pirothenice, personaje - gigant care plutesc deasupra spectacorilor, parade de stradă, instalaţii, dansatori şi muzicieni din întreaga Europă vor invada Sibiul. În următoarele 10 zile de manifestări, pieţele din centrul Sibiului, parcurile şi alte spaţii publice vor fi transformate în scene de spectacol. În cadrul ediţiei din 2008 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor fi prezente 16 companii a căror specializare este divertismentul de stradă.

Primii care vor deschide seria spectacolelor de stradă vor fi artiştii de la Xarxa Teatre, una dintre cele mai importante companii de acest gen din Spania. Cei 17 artişti vor susţine în perioada 30 mai - 1 iunie 2008, în Piaţa Mare, trei spectacole extrem de interesante. Primul, Veles e Vents a fost conceput în anul 1994 şi a fost prezentat pentru prima dată cu ocazia inaugurării tunelului care leagă Franţa de Marea Britanie. Spectacolul combină efecte de lumini cu muzica mediteraneană originală, compusă special pentru această reprezenţaţie, cu actori, cu muzicieni şi focuri de artificii care vor fi lansate pe tot parcursul reprezentaţiei. Ultimele două, El foc del mar şi Nit Magica, recreează tradiţii şi obiceiuri populare mediteraneene pe care cei de la Xarxa le-au teatralizat, prezentându-le în limbajul specific companiei, cel stradal.

După ce au deschis Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), Cupa Mondială din 1998, ediţia din 2003 a Turului Franţei şi au dat tonul manifestărilor culturale din Luxemburg în anul 2007, Plasticiens Volants vin la Sibiu pentru această ediţie jubiliară a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. În zilele de 4, 6 şi 8 iunie 2008, personaje gigantice de poveste vor prinde viaţă în centrul Sibiului cu ajutorul heliului. Talentaţii artişti francezi îşi vor demonstra măiestria în dirijarea unor structuri gonflabile imense, "însufleţite" de peste 600 de metri cubi de heliu, într-un spectacol conturat în jurul publicul, un spectacol de lumini şi muzică, din care nu lipsesc efectele pirothehnice.

A Midsummernightstree, un spectacol de varietăţi cu acrobaţi, dansatori şi muzicieni având ca scenă un copac, Artemis Productions din Marea Britanie care îşi vor susţine reprezentaţia pe picioroange, D'Irque & Fien din Belgia care combină tehnici uimitoare de circ cu eleganţă teatrală şi multe alte spectacole originale sunt prezentate pe site-ul oficial al festivalului: www.sibfest.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus