Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2008

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Show expresionist cu Ansamblul Einuiea - TIFF 2008


iunie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Duminică, 1 iunie 2008, de la ora 21:30, la Meeting Point (Muzeul de Artă), spectatorii de la TIFF sunt invitaţi la un nou eveniment exclusiv al festivalului clujean: Einuiea Ensemble va cânta filmul mut al lui Jean Epstein, Prăbuşirea Casei Usher (Franţa, 1928). Proiecţia de film mut cu acompaniament live Einuiea a devenit deja o tradiţie, după ce în 2007 au făcut publicul TIFF-ului să freamete la proiecţia specială a clasicului Nosferatu (r. Wilhelm Murnau, Germania, 1922).

Einuiea este un ansamblu unic în felul său, care a luat naştere în Bucureşti, în anul 2003, fiind alcătuit din muzicieni tineri, dar cu o bogată experienţă artistică. Numele ansamblului provine din data formării acestuia, 15 iunie, citită în sens invers (cu 1 = A şi 5 = E, respectând ordinea literelor din alfabet). Este vorba despre un cvartet compus din Călin Torsan (fluiere tradiţionale, flaute, mandolină, voce), George Turliu (voce, baglamas, kazoo, saz), Silviu Fologea (chitară) şi Juan-Carlos Negretti (darbuka, bongos, percuţii).

Repertoriul ansamblului Einuiea este format din muzică veche tradiţională de pe teritoriul României, precum şi din compoziţii originale, scrise în spiritul muzicii arhaice din Balcani. Formaţia foloseşte drept resurse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe turceşti şi ebraice, dar inspirându-se în egală măsură din folclorul autentic românesc şi din muzica veche de curte (Dimitrie Cantemir) sau orăşenească (Anton Pann, Barbu Lăutaru). De fapt, în muzica ansamblului se pot identifica multiple ecouri şi esenţe sonore, care îmbină cu virtuozitate şi imaginaţie atmosfera bizantină cu etosul popular din această parte a Europei, uneori sub forma liberă a improvizaţiei istorice.

Ansamblul Einuiea a susţinut numeroase recitaluri în Bucureşti şi în diferite localităţi din ţară, în locaţii culturale aparte: muzee, cluburi, galerii de artă, librării, anticariate, târguri de carte, centre pentru copii, dar şi la festivaluri muzicale de gen. A fost invitat să participe cu numeroase concerte la Expoziţia Mondială din Japonia (iunie 2005), la Expoziţia Mondială a Arhitecţilor de la Istambul (iulie 2005), la Zilele Bucureştiului la Viena - "Sampling Bucharest" (mai 2007), precum şi la evenimente organizate de Institutul Cultural Român la Viena (februarie 2006), Tel Aviv (septembrie-octombrie 2007) şi Bruxelles (decembrie 2007).

Publicul clujean nu se dezminte. După prima zi de TIFF statistica vânzării biletelor TIFF 2008 este una impresionantă care prevede o ediţie de succes, poate cea mai răsunătoare de până acum din punctul de vedere al spectatorilor prezenţi în sălile de cinema - totalul biletelor vândute până în seara zilei de 30 mai 2008 (inclusiv) a ajuns la 5.852. O cifră record care cuprinde bilete vândute individual şi bilete incluse în tipurile de abonamente TIFF şi TIFF card. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2008


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Oana Răsuceanu


Alte articole

 Ulei pe pânză la TIFF 2008, Florian-Rareş Tileagă
 Festival. Film festival - TIFF 2008, Andrei Creţulescu, cu SMS-uri de la directorul festivalului Mihai Chirilov
 În culise la TIFF (2008) / Ghid de folosinţă pentru ediţiile următoare, Iulia Blaga
 După 9 ani, concursul de scenarii HBO are o istorie deloc neglijabilă, Cristina Corciovescu
 Cum s-a văzut TIFF 2008 de la AperiTIFF, Autori diverşi
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2008


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer