Hotnews.ro / iunie 2008
Festivalul TIFF 2008
Dispariţia lui Yves Saint-Laurent a făcut ca un cotidian local din Cluj-Napoca (şi anume "Clujeanul") să pună sub semnul întrebării sosirea în România a actriţei Catherine Deneuve, care i-a fost muză. Totuşi, cei din staff-ul festivalului afirmă că actriţa nu şi-a contramandat sosirea. Înmormântarea creatorului de modă francez are loc vineri, iar sâmbătă Catherine Deneuve ar trebui să ajungă la Cluj-Napoca, pentru a lua parte la o ceremonie în cadrul căreia va primi Premiul pentru întreaga carieră. Aceleaşi surse nu pot să confirme dacă, o dată venită, actriţa va accepta să dea interviuri.

În a şasea zi de la începerea TIFF-ului, directorul său, Mihai Chirilov (Chiri, cum i se spune) e mulţumit de cum merg lucrurile, deşi n-a apucat să doarmă cât ar fi trebuit. A reuşit însă să ajungă, cu câţiva invitaţi străini, la un meci al echipei locale de baschet U Mobitelco.

Şi el, şi Marie-Pierre Macia (care face parte din juriu şi care a fost mulţi ani selecţionera secţiunii "Quinzaine des Réalisateurs" de la Cannes), au făcut galerie, scuipându-şi plămânii în Sala Sporturilor. Cu câteva seri mai devreme, Chiri a revăzut şi succesul de casă indian Om Shanti Om, care a avut o proiecţie unică la cinematograful în aer liber Echinox. A dansat în rând cu ceilalţi, deşi şi-a impus un program alternat de nopţi cu patru ore de somn cu nopţi cu şapte ore de somn. Om Shanti Om conduce în continuare în topul audienţei de la TIFF, urmat de filmul lui Milos Forman Fantomele lui Goya.

Să faci selecţia filmelor din competiţia TIFF-ului presupune în general să colinzi festivalurile în tot restul anului, atât pe cele de clasă A, cât şi pe unele mai mici, mai ales din zona balcanică, unde poţi avea surprize interesante. Dacă un film a obţinut un Palme d'Or la Cannes el nu mai are voie (şi nici nu mai are de ce) să participe în competiţia altor festivaluri.

Anul trecut, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile a fost inclus în competiţia TIFF-ului înainte de anunţarea palmaresului de la Cannes, retrăgându-se apoi din competiţia pentru Trofeul Transilvania în timpul TIFF-ului. Dar dacă un film are deja alte premii mai mici la activ, el poate face parte fără probleme din competiţie. Ba, un premiu e o recomandare în plus. E cazul lui Cerul, pământul şi ploaia, despre care am scris deja în corespondenţa trecută, care s-a înscris în acelaşi timp şi la TIFF, şi la Rotterdam (festival care are loc în februarie, imediat înaintea Berlinalei.). A ajuns acum la Cluj cu Premiul FIPRESCI obţinut de la Rotterdam.

Încet-încet, cineaştii străini aud de TIFF şi îşi trimit singuri filmele. Anul acesta au fost patru filme trimise din propria iniţiativă a autorilor, dar dintre ele doar Cerul, pământul şi ploaia a rămas pe lista filmelor selecţionate. Un altul era filmat pe digital, iar producătorii lui n-au avut bani să-l gonfleze pe 35 mm, altul, Acne, realizat de cineastul uruguayan Federico Veiroj, a fost selecţionat în "Quinzaine des Réalisateurs", şi, normal, a ales Cannes-ul.

Mihai Chirilov apreciază la competiţia din acest an a TIFF-ului faptul că e foarte diversă, combinând comedia cu filmul mainstream, cu drama şi chiar cu documentarul. Şi stilistic filmele sunt foarte diferite. Dacă în acest an numărul total al filmelor din festival bate către 200, în 2009 organizatorii îşi doresc să nu depăşească cifra de 200 şi să programeze în schimb două-trei proiecţii pentru toate filme. Un alt succes al ediţiei a şaptea mai e, potrivit directorului său, şi faptul că noile spaţii de proiecţie merg foarte bine.

Dacă ediţia a şaptea a bătut deja recordul în materie de bilete vândute (semn că noul soft DataKal funcţionează), "bătaia peştelui" începe din 5 iunie 2008, adică de joi, când se inaugurează Zilele Filmului Românesc. Atunci vor sosi de la Bucureşti cei mai mulţi invitaţi. Dintre toţi cineaştii români, numai Nae Caranfil a venit pe toată perioada festivalului. Nu toţi cineaştii sunt şi cinefili.

Joi sunt programate nu mai puţin de cinci lungmetraje româneşti noi, pentru că cineaştii consideră TIFF-ul un bun loc de expunere şi de pregătire a lansării în săli. Aşadar, pe 5 mai 2008 vor putea fi văzute: Nisipuri de Claudiu Mitcu, Tache de Igor Cobileanski (de altfel, film de televiziune), Întâlniri încrucişate de Anca Damian, Elevator de George Dorobanţu şi Marilena de Mircea Daneliuc (film care, la fel cu Nunta mută, de Horaţiu Mălăele, are proiecţie cu regim special, ceea ce înseamnă că e destinată celor din domeniu, probabil pentru a nu pierde o parte din publicul care trebuie să le vadă pe bani la toamnă.).

Printre cei aşteptaţi la Cluj-Napoca în zilele următoare se numără: Radu Muntean, Dragoş Bucur, Alexa Visarion, Tudor Lucaciu, Vlad Păunescu, Silviu Purcărete, Răzvan Rădulescu, Mircea Diaconu, Oleg Mutu, Lamia Beligan (care îl însoţeşte pe tatăl ei, Radu Beligan - care va primi Premiul de Excelenţă TIFF 2008), Horaţiu Mălăele, Cristi Puiu, Cristian Comeagă, Cătălin Cristuţiu, Titus Muntean, Thomas Ciulei şi, last but not least, Tamara Buciuceanu-Botez care va primi sâmbătă seară Premiul pentru întreaga carieră.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus