iunie 2008
Festivalul TIFF 2008
Are milioane de fani în toată lumea şi a făcut istorie în cinematografie! Legendă vie a filmului, celebra actriţă franceză Catherine Deneuve este în acest an oaspetele de onoare al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Laureata Premiului Special la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de la Cannes, faimoasa actriţă Catherine Deneuve vine la Cluj mâine, sâmbătă 7 iunie, chiar în ziua decernării premiilor TIFF. La ora 18.00, TIFF-ul le dă întâlnire spectatorilor clujeni la Cinema Republica, unde o vor putea întâlni pe marea doamnă a cinematografiei franceze. Ea va fi prezentă la proiecţia specială a filmului Vremuri schimbătoare / Les temps qui changent, în regia lui André Téchiné, unde, alături de Gérard Depardieu, Catherine Deneuve face unul dintre rolurile memorabile din cariera sa.

În cadrul Galei de Închidere TIFF 2008, care va avea loc mâine seară, de la ora 20.30, la Teatrul Naţional din Cluj Napoca, actriţei îi va fi acordat Premiul pentru Întreaga Carieră. Prin aceeaşi distincţie TIFF o omagiază şi pe celebra actriţă Tamara Buciuceanu-Botez. Celor două li se va alătura unul dintre cei mai îndrăgiţi actori ai teatrului şi filmului românesc - maestrul Radu Beligan, căruia i se va oferi Premiul de Excelenţă TIFF.

Născută în 1943 la Paris, Catherine Deneuve şi-a început prestigioasa carieră în cinema în 1957. Pe parcursul celor 51 de ani petrecuţi în lumea filmului, a jucat în peste 100 de pelicule în care a interpretat roluri dintre cele mai complexe, care au făcut-o, nu o dată, să se re-inventeze complet. De la formidabila prestaţie în rolul Genevievei Emery, adolescenta îndrăgostită şi derutată din musicalul atipic, câştigător de Palme d'Or, Les parapluies de Cherbourg (1964), la ucigaşa schizofrenică din Repulsion (1965) sau gospodina-prostituată din Belle de Jour (1967), de la rolurile de femme fatale din filmele lui François Truffaut, La sirene de Mississippi (1969) şi, mai ales, Le dernier metro (1980), la cele de muncitoare în halat care cântă şi dansează în Dancer in the Dark (2000) sau de soţie suspectată de crimă în straniul 8 femmes (2002), fiecare apariţie a lui Catherine Deneuve are ceva electrizant, iar filmele din distribuţia cărora face parte nu pot trece neobservate: anul trecut, Deneuve si-a împrumutat vocea personajului Doamna Satrapi, mama Marjanei Satrapi în Persepolis, filmul de animaţie care a câştigat Premiul Juriului la Cannes, iar în 2008 actriţa e din nou prezentă pe afişul unuia dintre filmele selecţionate în competiţia pentru Palme D'Or, Un conte de Noël.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus