Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul TIFF 2008

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Trofeul Transilvania pleacă în Mexic - TIFF 2008


iunie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Aplauze. Ropote de aplauze. Celebrităţi. Ploaie de celebrităţi. Emoţii, premii şi trofee. Toate acestea, sâmbătă seara, la Teatrul Naţional din Cluj Napoca, la Închidere. La Gala de închidere TIFF 2008.

Peste 1.000 de invitaţi au aşteptat cu sufletul la gură să vadă în ce ţară pleacă trofeul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, desfăşurat la Cluj Napoca între 30 mai şi 8 iunie 2008. Răspunsul corect este Mexic, şi asta pentru că Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, oferit de Vodafone a fost câştigat de singurul documentar selecţionat în Competiţia TIFF 2008, filmul Shakespeare colţ cu Victor Hugo / Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo, regizat de debutanta Yulene Olaizula. Cel mai râvnit premiu al galei a fost oferit de Catherine Deneuve, invitata de onoare a TIFF 2008, care a urcat pe scenă alături de Paul Markovits (Vodafone).

Celebra actriţă franceză a fost şi ea protagonista unui moment extrem de emoţionant. Catherine Deneuve a fost recompensată la TIFF cu Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană. Invitata specială a ediţiei a şaptea a Festivalului a primit diploma si trofeul TIFF de la actriţa Maia Morgenstern. Actriţa franceză s-a declarat impresionată de publicul clujean, cu care de altfel s-a întâlnit şi înainte de Gala de Închidere TIFF, la Cinema Republica, la proiecţia specială a filmului lui André Téchiné, Vremuri schimbătoare / Les temps qui changent.

Tot un Premiu pentru Întreaga Carieră a primit la TIFF 2008 şi îndrăgita actriţă Tamara Buciuceanu Botez. Celebra "Isoscel" a primit diploma şi premiul oferit de către Banca Transilvania de la actriţa Luminiţa Gheorghiu, în ropotele de aplauze ale spectatorilor clujeni.

Minute în şir de aplauze a primit şi un actor care a făcut istorie în cinematografia românească. Talentul lui Radu Beligan şi rolurile cu care a cucerit cinefili de toate vârstele au fost recompensate de către TIFF 2008 cu un Premiu de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz. Radu Beligan a primit premiul de la preşedintele Traian Băsescu, care a asistat în această seară la cel mai important şi mai aşteptat moment al TIFF, Festivitatea de decernare a premiilor. Înainte de decernarea premiului Traian Băsescu l-a numit pe Radu Beligan "un adevărat patriarh al filmului si teatrului românesc".

După ce a jurizat filmele din Competiţie, unul din membrii juriului TIFF 2008, Corneliu Porumboiu a urcat şi el pe scenă în calitate de premiant. Regizorul român a fost decorat cu ordinul Chevalier des arts et des lettres, distincţie care i-a fost înmânată de către ambasadorul Franţei, Henri Paul.

La capitolul producţii autohtone, filmele care au triumfat în acest an au fost documentarul Podul de flori al lui Thomas Ciulei (Cel mai bun lung metraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc), (Plictis şi) Inspiraţie al regizorului Igor Cobileanski (Cel mai bun scurt metraj din Zilele Filmului Românesc). George Dorobanţu, regizorul filmului Elevator a câştigat Premiul pentru debut în cadrul aceloraşi zile dedicate producţiilor autohtone.

Zeci de alte celebrităţi au ţinut sâmbătă seara să fie alături de premianţii şi de invitaţii speciali ai ediţiei a şaptea a festivalului. Maria Popistaşu, Florin Piersic Junior, Maria Dinulescu, Valentin Teodosiu, Dorel Vişan, Mara Nicolescu, Marian Crişan cât şi un invitat surpriză al festivalului, actriţa Anca Thomas, sunt doar câţiva din cei care au urcat pe scena Galei pentru a le înmâna câştigătorilor premiile TIFF 2008.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania a bătut în acest an record după record. La ediţia care a stat sub semnul celebrului agent Bond, James Bond, au fost proiectate 200 de filme din 40 de ţări. Cinefilii au umplut zilnic, până la refuz, cele opt locaţii ale festivalului. Anul acesta, tradiţionalelor Republica, Victoria, Arta, Echinox li s-au alăturat Teatrul Naţional, Galeria Muzeului de Arta, Enigma şi, o premieră pentru România, un cinema Drive In, în parcarea de la Iulius Mall. Până vineri seara, numărul total de spectatori a fost de 35.000. Circa 2.000 de cinefili şi-au satisfăcut curiozitatea şi n-au ratat un film văzut din maşină, la ineditul Drive In.

Premianţii TIFF 2008

Sageata Trofeul Transilvania - oferit de Vodafone: Shakespeare colţ cu Victor Hugo / Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo (r. Yulene Olaizola, Mexic, 2008)
Sageata Premiul pentru cea mai bună regie - oferit de CNC: Omar Shargawi pentru Jamil, mergi în pace / Ma salama Jamil (Danemarca, 2008)
Sageata Premiul special al juriului - oferit de Impact Developer & Contractor: Lacul Tahoe / Te acuerdas de Lake Tahoe? (r. Fernando Eimbcke, Mexic, 2008)
Sageata Premiul pentru cea mai bună imagine - oferit de Kodak Cinelabs România: Mart Taniel pentru Balul de toamnă / Sügisball (r. Veiko Öunupuu, Estonia, 2007)
Sageata Premiul pentru cea mai bună interpretare - oferit de Vitrina Advertising: Péter Haumann, Péter Rudolf, Milan Schruff pentru Aventurierii / Kalandorok (r. Béla Paczolay, Ungaria, 2008)
Sageata Premiul FIPRESCI - oferit de Juriul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Film: La Rabia / La Rabia (r. Albertina Carri, Argentina, 2008)
Sageata Premiul Publicului - oferit de cafeaua Nescafé: Dintotdeauna mi-am dorit să fiu gangster / J'ai toujours revé d'etre un gangster (r. Samuel Benchetrit, Franţa, 2007)

Sageata Premiul de excelenţă - oferit de Mercedes-Benz: Radu Beligan
Sageata Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia română - oferit de Banca Transilvania: Tamara Buciuceanu-Botez
Sageata Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană: Catherine Deneuve
Sageata Premiul pentru cel mai bun scenariu de scurt-metraj înscris în concursul HBO: Torţa vie, autor Bogdan Mureşanu
Sageata Premiul pentru cel mai bun scenariu de lung-metraj înscris în concursul HBO: Câinele japonez, autor Ioan Antoci
Sageata Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurt-metraj - oferit de Sony: (Plictis şi) Inspiraţie (r. Igor Cobileanski, România-Moldova, 2008)
Sageata Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lung-metraj - oferit de HBO România: Podul de flori (r. Thomas Ciulei, România, 2008)
Sageata Premiul pentru debut în filmul românesc - oferit de Jolidon: George Dorobanţu pentru Elevator (România, 2007)
Sageata Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj prezentat în secţiunea Umbre, oferit de Kiss FM: Veşnica pomenire / RIP (r. Bruno Collet, Franţa, 2006)
Sageata Premiul Let's Go Digital! pentru cel mai bun film realizat în cadrul workshopului omonim: Puzzle (realizat de Elena Racu, Constantin Sorin Bâzgă şi Péter Farkas) Toate articolele despre Festivalul TIFF 2008


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Oana Răsuceanu


Alte articole

 Ulei pe pânză la TIFF 2008, Florian-Rareş Tileagă
 Festival. Film festival - TIFF 2008, Andrei Creţulescu, cu SMS-uri de la directorul festivalului Mihai Chirilov
 În culise la TIFF (2008) / Ghid de folosinţă pentru ediţiile următoare, Iulia Blaga
 După 9 ani, concursul de scenarii HBO are o istorie deloc neglijabilă, Cristina Corciovescu
 Cum s-a văzut TIFF 2008 de la AperiTIFF, Autori diverşi
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2008


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer