iunie 2008
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu 2008
Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important festival al artelor spectacolului din România şi unul dintre cele mai importante din Europa, a ajuns la final. Desfăşurată în perioada 29 mai - 8 iunie 2008, ediţia aniversară din acest an s-a derulat sub genericul "Energii" şi a prezent publicului pe parcursul celor 11 zile, 141 de evenimente unice. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu rămâne în continuare o platformă de întâlnire artistică care oferă posibilitatea diferitelor culturi de pe diferite continente să interacţioneze, să se exprime şi să fie cunoscute de public. La Sibiu actul cultural a fost reprezentat de artişti din 70 de ţări care au prezentat în 38 de spaţii, convenţionale sau inedite, spectacole de teatru, dans, muzică, spectacole de stradă, lectură, expoziţii, conferinţe, ateliere de lucru şi lansări de carte.


Teatru - 44 de spectacole, 4 premiere

În ediţia din acest an au fost prezentate 44 de spectacole de teatru dintre care patru în premieră naţională sau absolută. Pentru prima dată, publicul din România, a putut vedea un spectacol de teatru tradiţional japonez. În prima zi de festival au avut loc două premiere absolute: spectacolul Astăzi nu se fumează în regia lui Gavriil Pinte şi Lulu, în regia lui Silviu Purcărete, ambele producţii ale Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu. Totodată, regizorul danez Eugenio Barba a adus pentru prima dată în România un spectacol, Salt, prezentat de actorii Teatrului Odin. Pe toată perioada festivalului, publicul a avut parte de 87 de ore de teatru. Cele mai căutate spectacole de teatru au fost:The Summer Festival: A Mirror of Osaka , spectacol jucat cu casa închisă în trei din cele patru reprezentaţii, Lulu pentru care, în doar trei zile, au fost epuizate toate biletele disponibile şi cum era de aşteptat, Faust. La toate spectacolele indoor, teatru şi teatru-dans, s-au vândut aproximativ 5000 de bilete. La aceste persoane care au plătit bilet se adaugă invitaţii care au beneficiat de intrare gratuită şi publicul spectacolelor unde intrarea a fost liberă.


Spectacolul străzii

Trupe de acrobaţi, efecte pirotehnice, personaje - gigant care au plutit deasupra publicului, parade de stradă, instalaţii, dansatori şi muzicieni din întreaga Europa au prezentat la Sibiu, 19 spectacole de stradă. Cei care s-au bucurat de cel mai numeros public au fost spaniolii de la Xarxa Teatre şi Plasticiens Volants, francezii care au lăsat cu gura căscată mii de spectatori veniţi să urmărească personajele gigantice care au prins viaţa cu ajutorul heliului şi a talentului unor artişti unici în lume. Însumate, toate reprezentaţiile de stradă au totalizat 35 de ore de spectacol. Din păcate, două spectacole de stradă au fost anulate, unul din cauza vremii nefavorabile iar altul dintr-o eroare de comunicare.


Au dansat pentru FITS 2008

11 companii, reprezentante a opt ţări de pe patru continente, au invitat publicul la dans, în fiecare zi de festival, adunând, în total în cele 16 spectacole unice prezentate, 17 ore de dans. În cadrul acestei ediţii a FITS s-a dansat step, hip hop sau flamenco, s-a dansat senzual ca în lumea arabă sau spiritual ca în templele indiene, iar publicul a putut admira reprezentaţii deosebite care au combinat ritmurile clasice cu cele moderne.


Festival al muzicii internaţionale

Din cele 11 zile de festival, am putea spune că o zi s-a cântat non-stop. În ediţia din acest an a FITS au fost prezentate 15 concerte care au făcut o trecere în revistă a celor mai diverse genuri muzicale, în total, 23 de ore de muzică de foarte bună calitate. Toate spectacole de stradă şi concertele care au avut loc în spaţiul public au atras, pe întreaga perioada a festivalului, un număr de aproximativ 35.000 de spectatori.


Bursa de spectacole relansată

Aflată la cea de-a unsprezecea ediţie, Bursa de spectacole din acest an s-a bucurat de participarea a 35 de organizaţii şi instituţii culturale, pornind de la teatre, opere, companii de balet până la centre culturale, şcoli de creaţie şi asociaţii de tineret din România, Germania, SUA, Italia, Ungaria, Japonia şi Israel. Bursa de spectacole de la Sibiu este singura platformă de întâlnire, prezentare şi vânzare a actului cultural din România.


Oamenii din spatele FITS 2008

Pe lângă aceste evenimente au mai avut loc 17 lansări de carte, patru expoziţii, opt spectacole lectură, opt conferinţe şi zece ateliere de lucru. Pe toata perioada festivalului, în 34 de unităţi de cazare au fost primite 1242 de persoane, artişti, invitaţi din lumea teatrului, staff tehnic, etc. Pentru ca toate aceste persoane să îşi poată prezenta creaţiile, şi-au adus contribuţia 270 de persoane din echipa Festivalului, din care 170 au făcut-o voluntar.

Aceasta ar fi în cifre ediţia 2008 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, "una dintre cele mai rodnice, din punctul de vedere al parteneriatelor şi a colaborărilor încheiate" după cum declara în ultima conferinţă de presă Constantin Chiriac, directorul FITS.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu - Energii 2008 a fost organizat de Teatrul Naţional Radu Stanca, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, Consiliului Local Sibiu, Ministerului Culturii şi Cultelor, Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, UNITER - Uniunea Teatrală din România, Consiliului Judeţean Sibiu şi este produs de Fundaţia "Democraţie prin Cultură" în colaborare cu Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus