AperiTIFF / iunie 2008
Festivalul TIFF 2008
Carmen Mezincescu: Ce a însemnat James Bond pentru tine? Dar acum?
Corneliu Porumboiu: N-a prea însemnat. Am văzut cîteva filme, în timp. Unul cu Connery... ultimul, cred că am văzut 4 sau 5 în total, dar nu sînt un fan, eu am crescut cu Bruce Lee.

C.M.: Cum ţi-a venit idea pentru spot şi de ce rapelul la Mission: Impossible?
C.P.:
Aia cred că a fost o greşeală. I-am zis lui Alexandru Belc care a fost asistentul meu "găseşte-mi şi mie temele" şi mi-a găsit asta; abia după mi-am dat seama că în Mission: Impossible era povestea cu masca. Cît despre idee, m-am gîndit să-l adaptez cumva pe Bond la România, la un erou de-al nostru - Moldovan, de exemplu, de unde poliţiştii. Şi a ieşit asta. Sper să fie ceva, să aibă o marcă românească. Oricum, n-am conceptualizat foarte mult, m-am jucat.

C.M.: Cum vezi poliţiştii în general? Ai întîlnit vreunul în carne şi oase care să se conformeze mitului? Pentru că cei din spotul tău o cam fac...
C.P.: Da, sînt clişee, ale noastre care se întîlnesc cu al lor - asta era şi tema pînă la urmă. Altminteri am mulţi prieteni poliţişti, iar acum scriu un scenariu poliţist, deci e o zonă care mă interesează. Prietenii pe care îi am sînt deosebiţi, nu-s clişee, sper că nici povestea mea n-o să fie. Dar în spot am încercat să fac un rapel la eroii noştri-eroii lor şi am lucrat cu două clişee pînă la urmă.

C.M.: La ce categorii de populaţie crezi că prinde cel mai bine James Bond?
C.P.: Probabil e genul de film care are targetul la 14-25 de ani. Aventuri, zona asta de public care iubeşte filmele de acţiune şi vrea entertainment.

C.M.: De ce ţi-ai aşezat Bond-ul în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti?
C.P.: Pentru că am vrut să fie ceva cît se poate de teatral... Şi m-am gîndit să fie o marcă a teatralităţii; iar TNB-ul se întîmplă să fie şi în centru. Iniţial mă gîndeam să trag la fîntîni, la Universitate, să am o zonă mai realistă, dar pînă la urmă subiectul nu avea legătură - vorbeşte de clişee, în clişee. De asta am ales şi să filmez aşa, frontal, şi cu maşina care trece, personajele; să înceapă enigmatic, cu porumbeii pe care i-am găsit acolo.

C.M.: Cum se scrie numele James Bond-ului tău în acte?
C.P.: (Rîde) Am rîs pentru că i-am dat buletinul fiindcă el n-avea...

C.M.: Deci se scrie Corneliu Porumboiu?
C.P.: Da, chiar, la asta nu mă gîndisem... Bond e Bond, James da, e mai greu, cred că trebuia să fie Jean Bond.

C.M.: Ai văzut celelalte spoturi? Care dintre ele ţi-a plăcut cel mai mult?
C.P.: Am văzut o parte din ele - al lui Tudor Giurgiu şi al lui Nae Caranfil. Al lui Nae e foarte ironic, auto-ironic. În al lui Tudor se simte că a văzut Bond...


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus