februarie 2004
Deşi nu sunt atîtea vedete americane ca anul trecut, ori poate tocmai de aceea, conferinţele de presă cu cele care au venit la Berlin se bucură de o mare afluenţă. N-ai unde să arunci un ac, se stă în picioare, se scrie în picioare. Cînd e vorba de Diane Keaton şi de Jack Nicholson poţi lua notiţe din orice poziţie, cei doi fiind renumiţi pentru limbile lor ascuţite. La întîlnirea cu presa de după vizionarea cu Something’s Gotta Give de Nancy Meyers, Keaton şi Nicholson au oferit un neuitat recital.

În film, el este un afemeiat care descoperă că e bolnav de inimă, drept pentru care revine la sentimente mai bune faţă de femeile de vîrsta lui, uitînd puştoaicele. Iar ea este mama unei asemenea puştoaice, dramaturg de succes, dar care duce o existenţă lipsită de şocuri ca mamă divorţată. În arierplan joacă doi mai tineri actori - Keanu Reeves şi Amanda Peet, ei întregind distribuţia acestei comedii ce satirizează atracţia oamenilor mai în vîrstă pentru cei mult mai tineri şi viceversa.

Ei bine, dacă la Berlin n-a venit frumosul Keanu Reeves, Diane Keaton şi-a permis să spună că Jack Nicholson sărută mai bine decît mai tînărul coleg. Iar Nicholson, foarte relaxat şi foarte miştocar, cu o geacă neagră ce încadra o cravată şi nelipsiţii ochelari de soare negri, a fost vădit fericit să dea relaţii despre secvenţa, netrucată, în care îşi arăta posteriorul. Un ziarist israelian a luat microfonul şi s-a prezentat. Cînd a auzit că e din Israel, Nicholson a spus că speră că nu va urma o întrebare despre politică. Dar nu, nici vorbă. Israelianul dorea să ştie cum face să-şi întreţină forma fizică. E drept că multe întrebări au sunat aiurea. De pildă, altcineva a întrebat dacă miss Keaton l-ar lua de bărbat pe mister Nicholson. "Suntem logodiţi", a răspuns Diane Keaton, iar Nicholson a preluat mingea de la fileu şi a adăugat: "Poartă un imens inel cu diamante. De asta şi-a pus azi mănuşile".

Pentru că întrebările erau cum erau, Diane Keaton a sfîrşit prin a da un mic recital, virînd un răspuns sobru spre comedie. "E totul foarte ciudat. Nu ştiu unde suntem şi voi puneţi întrebări atît de bizare. Şi sunteţi atît de mulţi, iar noi doar cîţiva". "Chiar aşa e Diane", sare din nou Nicholson. "Acum se crede haioasă şi în secunda următoare îi vine să plîngă".

Deci cam în această notă s-au întreţinut Diane Keaton şi Jack Nicholson cu presa. Filmul lor, care va ajunge mai tîrziu şi la noi, e în siajul lui Ce-şi doresc femeile, fiind doar realizat de aceeasi regizoare. Un film agreabil, cam lungit, dar cu partituri consistente şi cîteva secvenţe care aici, la Berlin, au zguduit de rîs sala de ziarişti.

N-au fost atît de mulţi ziarişti ca să-i vadă pe regizorul francez Patrice Leconte şi pe actriţa Sandrine Bonnaire după proiecţia cu filmul din competiţia oficială, Confidences trop intimes. O comedie amestecată cu elemente de policier şi thriller despre o femeie care din greşeală intră la un consultant financiar în loc să intre la vecinul lui, psihanalistul. Din acest mic accident se desfăşoară un thriller sentimental, cum l-a numit autorul, unde nu lipseşte o ironie fină la adresa analiştilor avizi de bani, dar care nu dă în brînci de prea multă originalitate, în pofida unui Fabrice Luchini de zile mari. Fără un actor interiorizat şi care ştie să stea ţeapăn, încercănd să exprime din ochi neputinţa lui de frustrat şi de însingurat, nu cred că Leconte ar fi scos ceva.

(Deplasare sponsorizată de Coca-Cola România)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus