După cum pentru unii anul 2005 e anul în care Anakin devine Darth Vader, pentru mulţi alţii (în mare parte aceiaşi) acesta este anul lui Batman (şi Sin City). Povestea omului-liliac, luată de la început de David S. Goyer, scenarist specializat al genului (Dark City, seria Blade, Ghost Rider) şi Christopher Nolan, regizor de arthouse-thriller (Following, Memento şi Insomnia), devine cel mai întunecat şi realist Batman de până acum şi totodată primul film Batman în format 2.35,1 (adică lat cât aripile de liliac). Nolan a avut puteri mai mari faţă de executivii de la Warner decât Burton la vremea lui şi a reuşit incredibilul, ceea ce unul din critici a numit, "Batman with a brain". Totul începe cu Christian Bale, care e perfect în rolul Batman/Bruce Wayne. Ales unanim de fani, votat pe internet, venit direct din iad (din infernalul The Machinist), Bale este cel mai uman si dramatic Batman de pînă acum, într-o luptă permanentă cu personalitatea sa duală, fracţionată, aducând sclipiri de Jason Bateman (personajul lui din American Psycho), în varianta sa de milionar playboy degenerat.
Relansarea francizei pe o nota mai adultă (nu tu Batgirl, nu tu Robin, plus nota EE: existenţialism plus expresionism) şi bugetul considerabil alocat a asigurat o distribuţie excepţională, de A (a mare). Sir Michael Caine este servitorul Alfred, Gary Oldman (Oldmaaan?!) este poliţistul Jim Gordon, Morgan Freeman este Lucius Fox, creatorul batmobilului, iar Linus Roache e tatăl lui Bruce Wayne. Liam Neeson are în sfârşit ceva de făcut pe ecran, Mark Boone jr. e slinos, iar Cillian Murphy e îngrozitor de creepy. Minusuri: accentul de Joe Pesci la Scorsese al lui Tom Wilkinson şi juna Katie Holmes (o fi vina lui Tom Cruise?). Bonus: Rutger Hauer, ca un omagiu Blade Runner (din care Nolan spune că a inspirat decorul Gotham City). Muzica; nu tu cântece pop, nu metal sau alternativ, Hans Zimmer şi James Newton Howard creează (eveniment: compun împreună pentru prima dată) o atmosferă sobră, plină de tensiune dramatică. Fiecare detaliu este explicat şi setat în aşa fel încât să aibă noimă mai târziu în poveste. Singura problemă pentru studiouri: cam greu să vândă jucărele cu faţa Sperietoarei.
În următorul Batman va apărea Jokerul şi autorii, plus că protagoniştii principali şi-au confirmat deja participarea (minus viitoarea doamnă Cruise). De început a început, dar mai e mult până continuă?