Bucurie mare în tabăra română de la Berlin. Ieri, juriul pentru scurt-metraj a anunţat premiile actualei ediţii, atît pentru competiţia oficială, cît şi pentru Panorama. Filmul lui Cristi Puiu, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea / Cigarettes and Coffee a fost desemnat cel mai bun scurt-metraj din competiţia oficială şi va primi Ursul de aur.
Juriul, format din Christine Dollhofer (Austria), Sophie Maintigneux (Franţa) şi Vinca Wiedemann (Danemarca) a apreciat filmul românesc dintr-o selecţie de 18 filme.Filmul românesc primeşte şi o a două distincţie, Premiul UIP Berlin, motivaţia juriului fiind că deşi e făcut cu un buget redus, filmul are un mare impact, spunînd o poveste simplă dar puternică şi redînd în mod remarcabil starea de fapt a unei societăţi aflată într-o profundă schimbare.
Premiul acesta e o iniţiativă a UIP şi a Academiei Europene de Film, în colaborare cu Festivalul de la Berlin. Cristi Puiu va primi 2000 de euro şi va fi automat nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film. De remarcat că Premiul UIP se acordă unui film fie din Competiţie, fie din Panorama, dar juriul unic a fost, e evident, într-atît de impresionat de filmul românului încît i-a acordat două premii.
În filmul său de 13 minute, Cristi Puiu filmează o discuţie, la o masă, într-o cafenea, între un tată (Victor Rebengiuc) şi fiul său (Mimi Brănescu). Cei doi discută despre posibilităţile pe care tatăl le are ca să dea o şpagă în ţigări Kent şi cafea pentru a-şi găsi de lucru pentru încă doi ani, astfel încît să ia pensia întreagă. Din discuţiile celor doi (de ce tatăl nu a luat cafea Lavazza şi a luat altceva, nu mai poate fi şofer dar poate să-şi caute ceva ca paznic de noapte şamd ), Cristi Puiu (care a făcut filmul după un scenariu propriu) face un tablou al societăţii contemporane. Un tablou fix, pentru că eroii nu se mişcă, ci doar stau şi vorbesc, gîndit ca o parafraza la celebrul scurt-metraj al lui Jim Jarmusch Coffee and Cigarettes, unde Roberto Benigni vorbea despre cu totul altceva.
Filmul este cea de-a treia producţie Temple Film, după Occident de Cristian Mungiu şi Raport despre starea naţiunii de Ioan Carmazan. Şi primul succes în calitate de regizor al lui Cristi Puiu după ce lungmetrajul său de debut, Marfa şi banii a fost selecţionat în 2001 la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Quinzaine des realisateurs.
(Deplasare sponsorizata de Coca-Cola România)