august 2008
Transilvania, Siebenbürgen în germană, Erdély în maghiară, este tema lunii iulie 2008 la ASTRA FILM. Prin incursiuni şi priviri subiective, Transilvania mea doreşte să surprindă diversitatea socială actuală, văzută de regizori din România şi din străinătate. Programul prezintă filme documentare produse în România, Luxemburg, Irlanda, Germania şi Marea Britanie, filme documentare observaţionale sau de investigaţie care trec dincolo de tabuuri, şi care au puterea de a pătrunde în viaţa cotidiană a oamenilor, de a arăta mentalităţi, locuri unde se produc aceste stereotipii, spaţiul, mediul complex în care se nasc ele; documentare care povestesc despre felul cum oamenii îşi trăiesc cotidianul, dar şi despre schimbările radicale şi dispariţia tradiţiilor în contextul în care majoritatea forţei de muncă din mediul rural din România lucrează în diferite ţări europene.

7 august 2008

The Last Peasants - Temptation / Ultimii ţărani - Tentaţii
(Angus Macqueen; UK, 2003, 49 min)

Seria în trei părţi realizată de Angus Macqueen urmăreşte destinul a trei familii de români, a căror viaţă e marcată de realităţile emigrării. Satul Budeşti din Maramureş reprezintă o lume a trecutului, cu căruţe trase de cai şi cu oameni care trăiesc în vechile lor credinţe. Tinerii din sat, care nu văd nimic romantic într-o asemenea existenţă, şi-au îndreptat privirile către Occident. La Budeşti, fiecare familie are pe cineva plecat ilegal la muncă în străinătate. Temptation (Tentaţii) analizează impactul întâlnirii a două culturi şi diferenţa dintre aşteptările şi speranţele vârstnicilor şi cele ale tinerilor în satul românesc de azi. Observaţional, atent şi impresionant, filmul evidenţiază schimbările petrecute în comunităţile rurale ca urmare a căderii comunismului şi a deschiderii către Occident. În Ultimii ţărani vedem agonia culturii rurale, care a supravieţuit celor două războaie mondiale şi unei jumătăţi de secol de comunism, iar acum e pe cale să dispară după numai zece ani de democraţie.


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume.

În 2008, festivalul Astra Film este prezentat în Paris (Festivalul Internaţional Jean Rouch), în Novosibirsk (Meetings in Siberia, Festival Internaţional de film documentar), şi în Polonia în Poznan şi Cracovia, şi tot în acest an Cinemateca ASTRA FILM continuă cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Pentru Cinemateca Astra Film Sibiu 2008 am ales tematicile preferate ale publicul festivalului Astra Film, respectiv documentare ce ne aduc perspective noi tocmai despre subiecte care par a fi cunoscute de noi toţi: Femeia, Comunism / Post-comunism, Copiii, Transilvania mea, Globalizare, Păstorii, Romii, Iarna.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus