august 2008
Globarizarea

Globalizare. Un fenomen căruia îi simţim cu toţi prezenţa. Ea descrie schimbările în societăţi şi în economia mondială care rezultă din comerţul internaţional extins şi din schimburile de bunuri materiale şi culturale.

Efectele globalizării creează situaţii nemaiîntâlnite: bunica din Maramureş se uită la televizor la mesajul video trimis de nepotul ei care lucrează in Anglia, sătenii din Papua Noua Guinee sunt îngrijoraţi de o posibilă catastrofă cauzată de computere; ca şi sătenii din Maramureş, familia Lapirov emigrează în America în căutarea unei vieţi mai bune. Efectele globalizării se regăsesc pe toate planurile; din planul economic - unde sunt prezentate nemulţumirile şi micile satisfacţii a două grupuri de femei de naţionalitate diferită care sunt nevoite să lucreze împreună, pe un salariu minim - pînă la viaţa socială a unor bărbaţi din Grecia, care, din cauza lipsei femeilor în satul în care locuiesc, sunt nevoiţi să îşi caute soţii în alte ţări.

Documentarele din următorul ciclu al Cinematecii Astra Film din Sibiu vă oferă încă o ocazie de meditaţie asupra acestui fenomen prin 6 proiecţii de filme.

14 august 2008

The Last Peasants - Journeys / Ultimii ţărani - Călătorii
(Angus Macqueen; UK, 2003, 49 min)

Seria în trei părţi realizată de Angus Macqueen urmăreşte destinul a trei familii de români a căror viaţă e marcată de realităţile emigrării.

Satul Budeşti din Maramureş este o lume a trecutului, cu căruţe trase de cai şi cu oameni care trăiesc în vechile lor credinţe. Tinerii din sat, care nu văd nimic romantic într-o asemenea existenţă, şi-au îndreptat privirile către Occident. La Budeşti, fiecare familie are pe cineva plecat ilegal la muncă în străinătate.

În Journeys (Călătorii), sunt prezente problemele cu care se confruntă emigranţii. Observaţional, atent şi impresionant, filmul evidenţiază schimbările petrecute în comunităţile rurale ca urmare a căderii comunismului şi a deschiderii către Occident.

În Ultimii ţărani vedem agonia culturii rurale, care a supravieţuit celor două războaie mondiale şi unei jumătăţi de secol de comunism, iar acum e pe cale să dispară după numai zece ani de democraţie.


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume.

În 2008, festivalul Astra Film este prezentat în Paris (Festivalul Internaţional Jean Rouch), în Novosibirsk (Meetings in Siberia, Festival Internaţional de film documentar), şi în Polonia în Poznan şi Cracovia, şi tot în acest an Cinemateca ASTRA FILM continuă cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Pentru Cinemateca Astra Film Sibiu 2008 am ales tematicile preferate ale publicul festivalului Astra Film, respectiv documentare ce ne aduc perspective noi tocmai despre subiecte care par a fi cunoscute de noi toţi: Femeia, Comunism / Post-comunism, Copiii, Transilvania mea, Globalizare, Păstorii, Romii, Iarna.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus