august 2008
Globarizarea

Globalizare. Un fenomen căruia îi simţim cu toţi prezenţa. Ea descrie schimbările în societăţi şi în economia mondială care rezultă din comerţul internaţional extins şi din schimburile de bunuri materiale şi culturale.

Efectele globalizării creează situaţii nemaiîntâlnite: bunica din Maramureş se uită la televizor la mesajul video trimis de nepotul ei care lucrează in Anglia, sătenii din Papua Noua Guinee sunt îngrijoraţi de o posibilă catastrofă cauzată de computere; ca şi sătenii din Maramureş, familia Lapirov emigrează în America în căutarea unei vieţi mai bune. Efectele globalizării se regăsesc pe toate planurile; din planul economic - unde sunt prezentate nemulţumirile şi micile satisfacţii a două grupuri de femei de naţionalitate diferită care sunt nevoite să lucreze împreună, pe un salariu minim - pînă la viaţa socială a unor bărbaţi din Grecia, care, din cauza lipsei femeilor în satul în care locuiesc, sunt nevoiţi să îşi caute soţii în alte ţări.

Documentarele din următorul ciclu al Cinematecii Astra Film din Sibiu vă oferă încă o ocazie de meditaţie asupra acestui fenomen prin 6 proiecţii de filme.

28 august 2008

Low Cost 110 euro / Ieftin la 110 euro
(Nora Agapi, Stéphane Luçon, Franţa / România, 49 min, 2006)

Primul documentar românesc despre efectele globalizării pune faţă în faţă două grupuri de muncitoare de la două fabrici cu profil similar, aparţinând aceluiaşi patronat româno-francez. La un moment dat, patronul francez, nevoit să disponibilizeze o parte a muncitoarelor franţuzoaice, găseşte soluţia de a le detaşa la o filială a fabricii din Mediaş.

Filmul urmăreşte cu onestitate şi simpatie întâlnirea dintre două culturi, descoperind că nu se poate vorbi de o ciocnire dintre civilizaţii. Franţuzoaicele şi româncele reuşesc să se înţeleagă - chiar dacă nu vorbesc aceeaşi limbă - pentru că au aceleaşi probleme, salariul mic fiind cea mai mare dintre ele. Filmul nu respinge globalizarea şi nu urmăreşte să demonizeze patronii şi nici să deplângă soarta angajaţilor lor. Este mai degrabă o incursiune discretă în vieţile oamenilor, care îşi expun nemulţumirile şi micile lor satisfacţii.


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume.

În 2008, festivalul Astra Film este prezentat în Paris (Festivalul Internaţional Jean Rouch), în Novosibirsk (Meetings in Siberia, Festival Internaţional de film documentar), şi în Polonia în Poznan şi Cracovia, şi tot în acest an Cinemateca ASTRA FILM continuă cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Pentru Cinemateca Astra Film Sibiu 2008 am ales tematicile preferate ale publicul festivalului Astra Film, respectiv documentare ce ne aduc perspective noi tocmai despre subiecte care par a fi cunoscute de noi toţi: Femeia, Comunism / Post-comunism, Copiii, Transilvania mea, Globalizare, Păstorii, Romii, Iarna.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus