august 2008
Globarizarea

Globalizare. Un fenomen căruia îi simţim cu toţi prezenţa. Ea descrie schimbările în societăţi şi în economia mondială care rezultă din comerţul internaţional extins şi din schimburile de bunuri materiale şi culturale.

Efectele globalizării creează situaţii nemaiîntâlnite: bunica din Maramureş se uită la televizor la mesajul video trimis de nepotul ei care lucrează in Anglia, sătenii din Papua Noua Guinee sunt îngrijoraţi de o posibilă catastrofă cauzată de computere; ca şi sătenii din Maramureş, familia Lapirov emigrează în America în căutarea unei vieţi mai bune. Efectele globalizării se regăsesc pe toate planurile; din planul economic - unde sunt prezentate nemulţumirile şi micile satisfacţii a două grupuri de femei de naţionalitate diferită care sunt nevoite să lucreze împreună, pe un salariu minim - pînă la viaţa socială a unor bărbaţi din Grecia, care, din cauza lipsei femeilor în satul în care locuiesc, sunt nevoiţi să îşi caute soţii în alte ţări.

Documentarele din următorul ciclu al Cinematecii Astra Film din Sibiu vă oferă încă o ocazie de meditaţie asupra acestui fenomen prin 6 proiecţii de filme.

4 septembrie 2008

The Lapirovs Go West / Familia Lapirov pleacă spre vest
(Jean-Luc Léon, Franţa, 86 min, 1994)

În 1981, o familie de evrei ruşi primeşte în sfîrşit viza de emigrare în SUA. La cincizeci de ani, Ilya Lapirov, profesor de literatură rusă, soţia sa Isabella şi fiul lor de nouă ani Kiécha, părăsesc URSS pentru prima oară.

Jean-Luc Léon îi însoţeşte de-a lungul călătoriei lor spre Vest pînă la Los Angeles, noua lor casă, iar camera de filmat înregistrează momentele de uimire, dar şi deziluziile adaptării la noua lor viaţă. Abia după doisprezece ani, în 1993, reuşesc să strîngă bani suficienţi pentru o vacanţă de zece zile la Moscova.

Filmul urmăreşte întîlnirea emoţionantă a celor trei Lapirov cu vechile locuri şi vechii prieteni, le surprinde reacţiile şi constată că "acasă" are acum semnificaţii diferite pentru fiecare dintre ei.


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume.

În 2008, festivalul Astra Film este prezentat în Paris (Festivalul Internaţional Jean Rouch), în Novosibirsk (Meetings in Siberia, Festival Internaţional de film documentar), şi în Polonia în Poznan şi Cracovia, şi tot în acest an Cinemateca ASTRA FILM continuă cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Pentru Cinemateca Astra Film Sibiu 2008 am ales tematicile preferate ale publicul festivalului Astra Film, respectiv documentare ce ne aduc perspective noi tocmai despre subiecte care par a fi cunoscute de noi toţi: Femeia, Comunism / Post-comunism, Copiii, Transilvania mea, Globalizare, Păstorii, Romii, Iarna.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus