septembrie 2008
Transhumanţa

Tema lunii octombrie Transhumanţa în filmul documentar, prezintă câteva filme despre moduri de viaţă ale păstorilor transhumanţi din România, Iran, China, Scoţia şi India.

Există în tradiţia filmului documentar teme recurente, iar marile mişcări de oameni şi animale proprii economiei pastorale este una dintre ele. Este ceva în acest subiect care trece dincolo de spectaculos şi de povestea oamenilor şi a turmelor.

Pentru o populaţie sedentară, pentru descendenţii agricultori, o viaţă fără rădăcini înfipte într-un anumit loc, o viaţă care se petrece într-un spaţiu foarte larg, este ceva fascinant. Iar anvergura acestor mişcări e mai mult decât spectaculoasă, este chiar un miracol.

25 septembrie 2008

La drum
(Dumitru Budrala, România, 1997, 43 min)

Ciobanii din Carpaţi pleacă în fiecare iarnă în transhumanţă, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii. Acest "drum al oilor" este oarecum asemănător cu "Drumul mătăsii" sau cu "Drumul sării". În martie 1997, stăpânul unei turme a fost jefuit şi asasinat într-o pădure. Fiul său cel mic îi găseşte trupul după şapte zile de căutare.

Mai mult decât reconstituirea unei crime, filmul prezintă viaţa ciobanilor transhumanţi din sudul Transilvaniei. În cele şapte luni de drum, ciobanii sunt confruntaţi zi de zi cu întâmplări neaşteptate şi obligaţi să parcurgă câte 25-50 km zilnic, să doarmă sub cerul liber şi să înfrunte vremea şi răutatea oamenilor.


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume.

În 2008, festivalul Astra Film este prezentat în Paris (Festivalul Internaţional Jean Rouch), în Novosibirsk (Meetings in Siberia, Festival Internaţional de film documentar), şi în Polonia în Poznan şi Cracovia, şi tot în acest an Cinemateca ASTRA FILM continuă cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Pentru Cinemateca Astra Film Sibiu 2008 am ales tematicile preferate ale publicul festivalului Astra Film, respectiv documentare ce ne aduc perspective noi tocmai despre subiecte care par a fi cunoscute de noi toţi: Femeia, Comunism / Post-comunism, Copiii, Transilvania mea, Globalizare, Păstorii, Romii, Iarna.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]o Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus