octombrie 2008
Rromii

Europa se află în plin proces de globalizare, însă, cu toate acestea, prejudecăţile despre rromi persistă în continuare, în marea majoritate a statelor europene. Mentalităţile şi stereotipiile deja formate sunt greu de schimbat.

Pentru luna noiembrie 2008, Cinemateca Astra Film propune o serie de documentare menite să faciliteze o bună şi profundă înţelegere a rromilor şi, implicit, o îmbunătăţire a relaţiilor dintre comunităţile de rromi din diferite ţări şi populaţiile majoritare ale acelor ţări.

Filmele prezintă portrete ale unor comunităţi de rromi din România, Cehia, America, Serbia; poveştile lor nespuse vor fi văzute şi auzite, dând şansa fiecăruia dintre noi să înţelegem mai bine viaţa şi cultura acestei etnii.

30 octombrie 2008

Blestemul ariciului / The Curse of the Hedgehog
(Dumitru Budrala, România, 2004, 93 min)

"Am ţinut la măgar mai mult ca la omul meu şi la copiii mei, da' acuma o murit. Dacă aş avea un măgar, eu aş trăi ca parlamentarii în Parlament" - declară Turica, unul dintre personajele filmului. Împreună cu familia ei, Turica trebuie să meargă pe jos din sat în sat, cărînd în spate legături uriaşe de mături şi coşuri făcute de ei, pe care încearcă să le tîrguiască în schimbul mîncării.

Autorul urmăreşte o familie extrem de săracă de ţigani în călătoria lor de supravieţuire pe timp de iarnă. Utilizînd stilul ciné-vérité, filmul trece dincolo de stereotipiile despre ţigani. Vedem oameni reali, care se luptă să facă faţă situaţiilor absurde sau tragicomice ale vieţii de fiecare zi. O imagine excelentă, alături de tradiţia orală suculentă a personajelor, ne poartă într-o lume a cărei existenţă este aproape de neconceput pentru cei mai mulţi dintre noi.


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume.

În 2008, festivalul Astra Film este prezentat în Paris (Festivalul Internaţional Jean Rouch), în Novosibirsk (Meetings in Siberia, Festival Internaţional de film documentar), şi în Polonia în Poznan şi Cracovia, şi tot în acest an Cinemateca ASTRA FILM continuă cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Pentru Cinemateca Astra Film Sibiu 2008 am ales tematicile preferate ale publicul festivalului Astra Film, respectiv documentare ce ne aduc perspective noi tocmai despre subiecte care par a fi cunoscute de noi toţi: Femeia, Comunism / Post-comunism, Copiii, Transilvania mea, Globalizare, Transhumanţa, Romii, Iarna.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.
De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus