Eddie's site / iulie 2008
Nu e uşor să fii asasin plătit. Vreau să spun că, dacă ar veni unul la mine şi mi-ar propune să o fac pentru foaaarte mulţi bani, aş ezita înainte să-i dau un răspuns pozitiv. Ha ha, glumesc. Dar pe bune, trebuie să fie nasol. Adică să o ai în sânge, să te naşti cu ea. Să fi încercat să-ţi sugrumi bona în copilărie cu pampersul, să fi intrat măcar o dată cu un pistol de jucărie în clasă ameninţându-i pe toţi cu moartea, inclusiv pe profa de desen care te privea consternată, ca înainte de viol. Asasinii plătiţi au crima în sânge şi au semnat un contract solid cu propria lor conştiinţă, trimiţând-o în vacanţă pe termen nelimitat. Altfel...

Altfel păţeşti ca Ray (Colin Farrell), care la primul lui job ca asasin plătit a dat-o în bară şi a ucis, din greşeală, un copil. Greşeală care, evident, îl va urmări toată viaţa - atâta cât o mai avea din ea. Împreună cu prietenul şi colegul său de acţiune, Ken (Brendan Gleeson), Ray ajunge în Bruges, o locaţie ciudată şi fascinantă în acelaşi timp. Acolo fuseseră trimişi cei doi de către Harry, cel care îi angajase pentru ultima misiune şi care, deranjat de rateul lui Ray, îi sugerează partenerului său să-l lichideze. De ce în Bruges? Ca totul să pară un fel de vacanţă relaxantă pentru nefericitul ratangiu. Numai că lucrurile o iau un pic razna şi filmul lui Martin McDonagh (regizor şi scenarist, aflat, practic, la marele debut) se transformă într-o comedie neagră învelită în coajă de thriller psihologic.

Filmul e bun, de la un capăt la celălalt, ridicând în slăvi absurdul. Filmele absurde - dar bine făcute - sunt cool. Nu sunt suficient de puternice cât să le iei în serios şi nici atât de superficiale cât să le treci cu vederea în timp ce spargi seminţe. Ce nu mi-a plăcut - cu subiectivitatea de rigoare - este jocul lui Farrell. Dacă n-aş fi văzut Cassandra's Dream, filmul lui Woody Allen, probabil n-aş fi avut nimic de obiectat. Însă Farrell joacă în In Bruges exact la fel ca în Cassandra's Dream. Şi cu asta îşi pierde din şarm, chiar dacă rolurile sunt întrucâtva apropiate: Colin e prea patetic, îşi foloseşte prea mult sprâncenele şi, de multe ori, nu e credibil.

(4 stele)

In Bruges, 2008. 107 min
Regia şi scenariul: Martin McDonagh.
Cu: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes.

Regia: Martin McDonagh Cu: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Clemence Poesy, Jeremie Renier, Thekla Reuten

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus