Eddie's site / februarie 2008
Juno
Juno e un film care a impresionat până la lacrimi America. I-a impresionat şi pe venerabilii din Academie, care l-au nominalizat printre pretendenţii la gloria ce s-a revărsat la gala Oscarurilor 2008. Cronicile lui sunt într-o majoritate covârşitoare, pozitive. Dacă e să te iei după cronici, e unul dintre cele mai tari filme din istorie!

Din păcate, nu e aşa. Sau nu aşa mi s-a părut mie şi daţi-mi voie să fiu rău. În primul rând, în Juno toată lumea e antipatică. OK, OK, staţi aşa, pentru cei care nu l-au văzut: o tipă de 16 ani rămâne gravidă în urma unei partide de sex cu un tip de 16 ani şi se decide că nu vrea să facă avort ci să "doneze" copilul unui cuplu care şi-l doreşte. Şi asta va şi face. Bun, asta e tot, no surprises. Aşadar, toţi sunt luaţi din oala cu mutre acre. Fata (Ellen Page) e genul flegmatic-cool, dar cu ceva sentimente ascunse şi o voce parcă ieşită pe fund. Mă-sa vitregă e una care nu ştii dacă e a dracului sau nu, dar rolul ei e să ţipe aiurea la o biată ecografă. Tac'su e oarecum dus, adică îl cam doare-n bască de eventualul nepot. Prietenul - un pămpălău care nu ştie pe ce lume e dar care tot filmul face jogging într-un caraghios şort portocaliu. Cuplul care se "abonează" la copil - ea o pierdută în spaţiu, care şi-a ratat vocaţia de mamă, el un adolescent întârziat care o să o şi părăsească în final şi care s-ar da un pic la savarina puştoaicei dacă nu s-ar interpune burtoiul între ei.

Considerând însă că treaba cu antipatiile e subiectivă, filmul în sine nu e deloc mai simpatic. O lălăială continuă despre perioada de sarcină a minorei în care chipurile îşi consumă drama. Drama alegerii de a nu face chiuretaj doar pe motiv că... la centrul medical era prea multă lume în sala de aşteptare. Aşa că decât să se streseze aşteptând juma de oră, mai bine se stresează aşteptând 9 luni. Timp în care sentimentele pentru copilul din burtă sunt vag. Te-ai aştepta să se schimbe, să şi-l dorească, să o vezi o mamă (cam) tânără şi fericită. Nici vorbă! Îşi face treaba de purtătoare, o face fericită pe străvezia mamă viitoare şi gata. Păi... Unde-i avortonul din baie? Unde-i domnu' Bebe? Unde-s pachetele de Kent pentru recepţionistele hotelurilor jegoase?

Măi băieţi, mai învăţaţi! Chestia asta cu copiii nu-i o treabă uşoară!

(2 stele)

Juno, SUA, 2007
Regizor: Jason Reitman.
Cu: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner.
Regia: Jason Reitman Cu: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman, Allison Janney, J.K. Simmons

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus