Cine nu s-a pus măcar o dată în postura concurentului la Vrei să fii miliardar? Să stai pe scaunul "adevărului" în faţa lui Ianţu şi să-i dai acestuia răspuns corect după răspuns corect, până la victoria finală şi explozia de bucurie a celui care şi-a câştigat viitorul cu ajutorul neuronilor. Să recunoaştem, acel concurs avea un format cool. Şi, din câte îmi amintesc, chiar au fost vreo doi participanţi care l-au câştigat.
Să faci un film pe ideea acestui concurs nu e neapărat o explozie de artificii. Numai că regizorul Danny Boyle, care are la activ o capodoperă - Trainspotting - a ştiut să împacheteze o poveste emoţionantă într-un format de succes. Un puşti din India, crescut în mahala şi rămas orfan de mic, aflat în căutarea iubitei din copilărie, ajunge să participe la concursul Vrei să fii milionar şi să-l câştige răspunzând corect la toate întrebările care, întâmplător, aveau o legătură cu mizera lui viaţă de până atunci. El este apoi interogat de poliţie, fiind suspectat de faptul că a trişat, însă reuşeşte să-şi demonstreze nevinovăţia întrebare cu întrebare: fiecare avea o legătură cu o secvenţă din viaţa lui.
Boyle co-regizează alături de indianca Loveleen Tandan, poate pentru a da o savoare 100% indiană unui film de la care, în orice clipă, te aştepţi să iasă Salman Khan de după un copac şi să înceapă să cânte. Numai că tocmai aici intervine inspiraţia regizorală: Slumdog Millionaire nu cade (până la genericul din final) în păcatele Bollywood-ului, deşi ar fi putut foarte bine să-şi aibă obârşiile acolo. Nu îmbină drama cu cântecul, penibilul cu acţiunea, comedia cu grandoarea. Desfăşoară o poveste simplă şi emoţionantă, care nu are cum să nu devină populară. De câte ori, urmărind emisiunea lui Ianţu, n-aţi vibrat alături de concurent, aplaudându-l în mod sincer atunci când acesta răspundea la întrebări din ce în ce mai grele. Cam aşa se va întâmpla şi cu Jamal Malik, băiatul sărac care vinde ceai dar care îşi umple contul rapid dând cele mai bune răspunsuri finale.
Luat la bani mărunţi însă, filmul e departe de a fi o capodoperă. Povestea e mai puţin credibilă ca un elefant roz care merge în viteza a treia pe Magheru. Scenariul se "rupe" deseori, salvat de scenele bine filmate sau de "pasul următor" care apare inevitabil. Drama copilului din ghetou rămas fără mamă la 5 ani nu se sprijină pe foarte multe argumente. Nici măcar întrebarea finală a concursului, pentru 20 milioane de rupii - Cine era cel de-al treilea muschetar alături de Athos şi Porthos? - nu e logică decât pentru completarea puzzle-ului scenariului. Toţi copiii din lume învaţă la un moment dat numele muschetarilor, la naiba, Dumas e la fel de universal în India ca şi în Peru sau Kazahstan.
(3 stele)
Slumdog Millionaire. 2008.
Regia: Danny Boyle şi Loveleen Tandan.
Scenariul: Simon Beaufoy şi Vikas Swarup.
Cu: Dev Patel, Anil Kapoor.