martie 2009
Festivalul TIFF 2009
Concursul Naţional de Scenarii se află la cea de-a IX-a ediţie.

HBO România va organiza şi în acest an Concursul în parteneriat cu APFR (Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuând colaborarea începută în 2005.

Concursul Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România este un proiect de tradiţie, ca şi organizarea lui în parteneriat cu cel mai credibil eveniment de film din România. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu numai la nivel naţional, ci şi în afara graniţelor ţării noastre, demonstrând seriozitatea şi autenticitatea Concursului.

Iniţiat la Cluj în urmă cu 8 ani, TIFF şi-a câştigat o bine-meritată reputaţie naţională şi internaţională, fiind identificat ca cel mai important eveniment de film din ţara noastră. În acest context, motivele asocierii Concursul Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi TIFF sunt evidente: este vorba despre două proiecte curajoase, prin care organizatorii îşi propun să provoace şi să susţină schimbarea într-un domeniu care o merită din plin: filmul. Mai mult, HBO România are convingerea că TIFF va asigura o bună expunere tinerilor finalişti.

Ceea ce aduce nou concursul de anul acesta este o secţiune de documentar, care se va adăuga celor deja existente.

Înscriere

Anul acesta va continua proiectul început anul trecut, pentru înscrierea scenariilor, punând la dispoziţia participanţilor un site dedicat acestui concurs: www.hbo.ro/concursscenarii. Înscrierile la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2009 se pot face numai prin intermediul acestui site.


Premii

Premiile oferite de către HBO România în cadrul Concursul Naţional de Scenarii sunt următoarele:

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de lung metraj este în valoare de 3.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de scurt metraj este în valoare de 1.500 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO pentru cel mai bun scenariu de documentar este în valoare de 2.000 USD. În cazul în care scenariul declarat câştigător este realizat de mai mulţi autori, premiul oferit urmează a fi împărţit în mod egal între aceştia.

Premiul HBO - 3 zile la TIFF va fi pus la dispoziţia celor 9 finalişti ai celor trei categorii şi constă în următoarele: 3 zile de festival al căror cost va fi acoperit integral (pe lângă cazare şi transport acest pachet include şi accesul gratuit al finaliştilor la toate proiecţiile şi invitaţii VIP la evenimentele speciale ce vor avea loc în aceste zile - detalii despre aceste evenimente puteţi găsi pe site-ul www.tiff.ro, începând cu data de 25 mai 2009).

NOTĂ IMPORTANTĂ! Depunerea scenariilor se poate realiza numai prin intermediul website-ului www.hbo.ro/concursscenarii. Datele pentru înscriere sunt diferite.


Juriul

Juriul care va citi şi selecta scenariile câştigătoare ale secţiunii documentar este alcătuit din următorii membri:

Cristina Corciovescu - Critic de film
Andrei Creţulescu - Senior Writer / Producer HBO / Critic de film
Mihai Chirilov - Director TIFF / Critic de film
Alexandru Solomon - Regizor / Scenarist
Ana Maria Sandu - Scriitor / Jurnalist

Pentru secţiunea de scurt şi lung metraj, juriul va păstra aceeaşi componenţă, cu excepţia lui Alexandru Solomon care va fi înlocuit de:
Cătălin Mitulescu - Regizor / Scenarist.

Condiţii de participare la Concurs

Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2009, scenariile înscrise la categoriile lung şi scurt metraj vor trebui să îndeplinească următoarele condiţii (cumulate):
să fie scrise în limba română.
să respecte regulile generale de concepere, scriere şi editare aplicabile în cazul oricărui scenariu. În acest sens, nu vor fi admise în concurs povestiri, scurte scene umoristice (sketch-uri), povestiri care să conţină numai elemente de dialog fără a avea elemente descriptive ale acţiunii respective, scrisori etc.
să fie originale. Autorul nu se poate înscrie în concurs cu scenarii care sunt fie adaptări, fie preluări ale altor scenarii.
să fie complete.
să aibă lungimea maximă de 125 pagini în cazul scenariilor de lung metraj şi maxim de 40 de pagini în cazul scenariilor de scurt metraj.
să conţină o prezentare a subiectului de maxim 1 pagină.
NU conţină nici un indiciu / referire cu privire la autorul scenariului.

Pentru a putea participa la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2009, scenariile înscrise la categoria documentar vor trebui să conţină următoarele materiale (cumulate):
sinopsis de 1 (una) pagină în format document - document word (extensie "doc") sau document rich text format (extensie "rtf"), redactat cu caractere (fonts) Times New Roman dimensiunea 12, spaţiere paragraf 1 1/2;
treatment de 3-6 pagini care să conţină descrierea subiectului, descrierea personajelor (dacă este cazul), o motivaţie regizorală, precum şi consideraţii despre stil şi abordare vizuală;
status-ul proiectului (pe 1/2 pagină) - dacă se află în dezvoltare sau în filmare, dacă există acces la personaje, locaţii, etc. - primele trei materiale vor fi înregistrate pe site într-un singur document.
curriculum vitae al autorului / scenarist şi regizor,
filmografie pe maxim 1 (una) pagină.

Materialele trebuie să conţină detalii despre:
durata filmului: minim 52 minute şi maxim 90 minute
genul documentarului (social, istoric, etc.)
buget, plan financiar - dacă există.

Organizatorii urmăresc în special proiectele bazate pe o idee provocatoare, originală, capabilă să stârnească controverse şi dezbateri.


Perioada de desfăşurare a concursului

Înscrierile pentru Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2009 (secţiunile de lung şi scurt metraj) urmează a se desfăşura în perioada 26 februarie 2009 - 31 martie 2009, pentru ca cel mai târziu la data de 20 mai 2009 să fie anunţaţi cei trei finalişti ai fiecărei din următoarele categorii:
categoria scenariu de lung metraj
categoria scenariu de scurt metraj

Ora 16.00 (patru post meridian) a zilei de 31 martie 2009 este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2009 (secţiunile de lung şi scurt metraj).

Înscrierile pentru Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2009 (secţiunea documentar) urmează a se desfăşura în perioada 26 februarie 2009 - 15 martie 2009, pentru ca cel mai târziu la data de 20 mai 2008 să fie anunţaţi cei trei finalişti ai categorei documentar.

Ora 16.00 (patru post meridian) a zilei de 15 martie 2009 este ultima dată exactă la care un scenariu se poate înscrie la Concursul Naţional de Scenarii - ediţia 2009 (secţiunea documentar).

Anunţarea câştigătorilor se va face în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania ce urmează a se desfăşura la Cluj în perioada 29 mai 2009 - 7 iunie 2009.

Toate aceste informaţii vor fi prezente pe site-urile: www.hbo.ro şi www.tiff.ro.

Ca şi în anii precedenţi, toţi finaliştii pot avea scenariul publicat de Editura LiterNet, printr-un acord dat prin intermediului unui checkbox pe parcursul înscrierii în concurs.

Cinci din cele şase scenarii finaliste ale ediţiei din 2006 şi toate cele şase scenarii finaliste ale ediţiei din 2007 au fost publicate pe LiterNet:

Misiunea, de Dan Mircea Jacan, câştigător al secţiunii de lung metraj 2007.
Faţa galbenă care râde, de Doru Lupeanu, câştigător al secţiunii de scurt metraj 2007.
O zi obişnuită, de Pavel Gabriel Honciuc - finalist secţiunea lung metraj 2007.
Umilinţă, Cătălin Florin Apostol - finalist secţiunea lung metraj 2007.
Captivi de Crăciun şi Diapozitiv, de Iulia Rugină, Oana Răsuceanu, Ana Agopian, respectiv Alex. Tocilescu - finaliste secţiunea scurt metraj 2007.

Să iubeşti şi să tragi apa de Dan Mihu - câştigător lung metraj 2006.
Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3 de Augustin Cupşa - câştigător scurt metraj 2006.
America de Florin Şerban - finalist lung metraj 2006.
Comitetul Helsinki / Amatorul de Nicolae Alexandru Virastău, Radu Ioan Toderici / Gabriel Andronache - finalişti scurt metraj 2006.


Notă finală

Protecţia datelor personale
: În conformitate cu prevederile Legii 677/2001 privind protecţia datelor personale, organizatorul îşi asumă obligaţia de a nu face disponibile în nici un fel datele personale ale participanţilor fără acceptul acestora, dat în condiţiile legii.

Numele participanţilor nu vor fi făcute publice, cu excepţia numelor celor 9 (nouă) finalişti.

Organizatorii nu răspund pentru informaţiile oferite de către candidaţi în vederea înscrierii în concurs decât în limitele verificărilor cu bună credinţă ce le revin spre buna organizare şi desfăşurare a concursului şi spre asigurarea egalităţii în drepturi a participanţilor. Depistarea până la momentul decernării premiilor sau chiar ulterior acesteia, a oricăror încălcări, de către orice participanţi, a condiţiilor de înscriere la concurs, dă dreptul organizatorilor să revoce premiul acordat

Organizatorii garantează respectarea de către organizatori a legislaţiei în vigoare cu privire la drepturile de autor şi drepturile conexe precum şi cu privire la orice alte drepturi cuvenite candidaţilor, în condiţiile stabilite pentru înscrierea şi participarea la concurs.


Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus