Libertatea / martie 2009
Slumdog Millionaire (Vagabondul milionar) este filmul pe care, dacă nu l-aţi văzut, l-aţi auzit oricum, povestit de cei care l-au văzut. Regizat de britanicul Danny Boyle - revenit în avanscena cinematografului mondial la 12 ani după energizantul Trainspotting şi după cîteva dude plouate -, filmul care a primit 8 Oscaruri este, de fapt, ecranizarea unui roman (indian) ce povesteşte ascensiunea unui băiat de 18 ani din mahalalele Mumbaiului în faţa milioanelor de telespectatori ai jocului TV "Vrei să fii miliardar?". Clenciul poveştii stă în faptul că, pentru fiecare întrebare pusă de animatorului jocului, Jamal Malik (puştiul, jucat cu sinceritate de Dev Patel) găseşte - în scurta, dar plina lui viaţă - acele conexiuni care-l ajută să dea răspunsul corect.

Povestea este ingenioasă, dar - în ciuda decorului realist şi a jocului-concurs care, cum ştim cu toţii, chiar există - este mai mult o fabulă: morala ar fi că nimic din ceea ce ţi se întîmplă nu este întîmplător şi că în orice moment, dacă ştii să faci legăturile potrivite cu "experienţa de viaţă", poţi cîştiga. (Pentru celelalte învăţăminte pe care le poţi desprinde din această poveste, vezi înţelepciunea indiană.)

Filmul (scenarizat de Simon Beaufoy după romanul lui Vikas Swarup) nu plictiseşte o clipă pentru că, precum viaţa lui Jamal, este plin cu de toate: o copilărie nefericită (dar colorată în culori tari, căci sîntem în India), o poveste de dragoste (cu Latika, fata iubită & pierdută în vîltoarea vieţii), o incursiune în mafia cerşetoriei (Filantropica lui Nae Caranfil este exerciţiu de fitness pe lîngă brutalitatea de aici!) şi, nu în ultimul rînd, un "playlist" de hituri indiene care explodează, bollywoodian, la final...

Este ca un fel de manual (vizual) de "Kaun Banega Crorepati" - numele indian al jocului-concurs: aşa cum Jamal bifează răspunsurile corecte la toate întrebările dînd clic pe propria lui viaţă, Danny Boy(le) dă clic pe tot ce înseamnă imagine-în-mişcare (filmări videoclipate, montaj accelerat) pentru a bifa un film-de-Oscar(uri). Cool, Slumdog Millionaire este hitul lui 2009; la anul pe vremea asta va fi deja uitat.

Regia: Danny Boyle Cu: Dev Patel, Anil Kapoor, Saurabh Shukla, Rajendranath Zutshi, Jeneva Talwar, Freida Pinto, Irrfan Khan

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus