Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2009

Invitaţi şi filme de prim-plan la Timishort, 2009


aprilie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În curând va începe la Timişoara prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort (6 - 10 mai 2009). Scurtmetrajele din cadrul programului vor fi proiectate în cinematografele centrale Timiş şi Studio (singurele încă funcţionale în afara multiplexurilor), iar Grădina de Vară (unicul cinematograf în aer liber din Timişoara) va fi rezervată, serile, unor proiecţii cu lungmetraje-surpriză. Atelierele creative de film - master class-uri (teoretice) şi workshop-uri (practice) -, avându-i drept protagonişti pe invitaţii speciali ai festivalului, se vor ţine în Galeria Mansarda a Facultăţii de Arte şi Design.

Din juriul internaţional al festivalului fac parte trei reprezentanţi ai unor festivaluri străine importante. Francezul Bernard Payen este coordonatorul pentru scurtmetraje al secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi responsabil cu publicaţiile Cinematecii Franceze din Paris. A înfiinţat revista Travelling Avant (192-1999), iar din 2000 este redactor-şef al site-ului Objectif Cinéma; din septembrie 2007, are şi o emisiune radio de cinema.

Nadja Rademacher este, din toamna anului 2008, directoarea Festivalului de Film Central şi Est-european goEast din Wiesbaden (Germania), după ce, între 2004 şi 2007, a condus Festivalului Intercultural de Tineret djo. Încă din perioada studiilor (Filosofie şi Film în Belgia, Jurnalism şi Studii Est-europene în Germania), a lucrat la reprezentanţa berlineză a Festivalului de Film de la Sarajevo şi ca asistent de producţie în cadrul Biroului de Coproducţii din capitala Germaniei. A mai fost manager cultural al Institutului pentru Relaţii Externe al Germaniei în România şi a condus proiectul de film documentar Rememorare pentru pace, la care au participat tineri regizori din Rusia, Cehia şi Germania.

Al treilea membru al juriului, Jakub Felcman, este critic de film şi selecţioner din Cehia. A absolvit Universitatea Carol şi Şcoala de Film şi Televiziune FAMU, ambele din Praga, iar acum este director de program al Fresh Film Fest Karlovy Vary, festival internaţional dedicat filmelor studenţeşti şi lungmetrajelor de debut. Colaborează în mod regulat cu trei publicaţii: Cinepur, Revolver Revue şi Film and Time.

Dintre cele 16 scurtmetraje incluse în competiţia Timishort, merită amintite alte câteva premiere pe ecranele româneşti.

29 Febbraio / February 29th (2008) de Stefano Pari se află la prima competiţie în afara Italiei. Autorul debutant, care lucrează ca electrician în teatre şi este bassistul unei trupe indie locale, şi-a dedicat filmul muzicii. Scurtmetrajul său prezintă o zi obişnuită din viaţa unui muncitor singuratic.

The Sea (Germania, 2009) de Jöns Jönsson îi are drept personaje pe Pelle şi Agneta, care trăiesc într-un sătuc suedez de pe coasta Mării Baltice, încercând să depăşească despărţirea de fiica lor. Existenţa lor iese din rutina zilnică atunci când Pelle, nesocotindu-şi boala, acceptă invitaţia la o aniversare.

Six Forty-Five (2008) este semnat de tânărul, dar maturul regizor turc Mustafa Bariş Çorak, încă student la Istanbul. Deşi Nese şi Ismail sunt căsătoriţi şi trăiesc împreună, se văd foarte rar şi par împăcaţi cu situaţia...

În fine, Zohar (Israel, 2007) de Yasmine Novak este un scurtmetraj cu un lung traseu festivalier (Locarno, Fresh Film Fest, Siena, Girona etc.). Protagonista ce dă titlul filmului este o atletă adolescentă care trăieşte, împreună cu mama coafeză şi sora mai mică, într-un cartier sărac din Tel Aviv, şi fuge de dragoste, temându-se că ar putea sfârşi şi ea singură.

Celelalte titluri din competiţie, majoritatea proiectate în premieră în România, sunt:
Sageata 12 Notes Down de Andreas Koefoed (documentar, Danemarca, 2008);
Sageata A Way Out de Elad Pankovski (ficţiune, Israel, 2008);
Sageata Cealaltă fiică de Ştefan Munteanu (ficţiune, România, 2009) - premieră absolută;
Sageata Coagulate de Mihai Grecu (experimental, Franţa, 2009);
Sageata Entre chiens et loups de Jean-Gabriel Périot (ficţiune, Franţa, 2008);
Sageata Goleshevo de Ilian Metev (documentar, Bulgaria - Marea Britanie, 2008);
Sageata Haze de Anthony Chen (ficţiune, Singapore, 2008);
Sageata Înainte şi după de Andrei Cohn (ficţiune, România, 2009) - premieră absolută;
Sageata Nunta lui Oli de Tudor Jurgiu (ficţiune, România, 2009);
Sageata Lies de Jonas Odell (animaţie, Suedia, 2008);
Sageata Love Lost de Leonard Lai (ficţiune, Singapore, 2008) şi
Sageata Palmele de George Chiper (ficţiune, România, 2008).

Evenimentul este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Primăriei şi Consiliului Local Timişoara.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Ambasada Israelului la Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Centrul Cultural German Timişoara, Clubul Rotaract Timişoara, Filarmonica Banatul Timişoara, Kodak Cinelabs România.
Susţinători: Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, Festivalul Filmului European, Semaine de la Critique (Cannes), Fresh Film Fest Karlovy Vary, Brest European Short Film Festival, Arcipelago International Festival of Short Films and New Images, Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT Bucureşti, Van Graph Kfe Timişoara, Facultatea de Arte şi Design Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara.
Sponsor: RDS

Descărcaţi programul festivalului aici. Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2009


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Timishort Film Festival 2009. Scurt şi tare, Florin Barbu
 Simon Ellis - Fiorul unui cinema paradoxal - TimiShort 2009, Mihnea Columbeanu
 TimiShort 2009 - Un prim pas... cu dreptul, Mihnea Columbeanu
 Ziua a doua a competiţiei - TimiShort 2009, Mihnea Columbeanu
 Cineaşti din Singapore, Scandinavia, Bulgaria şi România, premiaţi la Timishort, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2009


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer