aprilie 2009
Cinemateca Astra Film deschide seria documentarelor despre Căsătorie. 4 filme vor dezvălui moduri diferite de a înţelege căsătoria, ritualuri de căsătorie practicate în China, Uganda, Israel şi Bangladesh.

"De bună voie şi nesilit/ă de nimeni..." Jurăminte făcute pentru toată viaţa, care durează... cît vrea Dumnezeu. A devenit, oare, căsătoria, un gest desuet? Ce înseamnă, de fapt, căsătoria, dincolo de implicaţiile sentimentale ale momentului? Mai merită să te căsătoreşti? Mulţi vorbesc astăzi despre disoluţia instituţiei căsătoriei, după ce, sub o formă sau alta, ea a rezistat timp de mii de ani. Viaţa merge înainte. Generaţiile vechi fac loc celor noi, care se conformează - vrînd-nevrînd - perceptului "creşteţi şi vă înmulţiţi".
Secole de-a rîndul, instituţia căsătoriei a funcţionat ca o necesitate organică a raportului omului faţă de realitatea cosmică. Totodată, societatea a ştiut să controleze, prin sisteme complicate de reguli şi prin contracte bine gîndite, crearea noilor familii, punînd de cele mai multe ori atracţia fizică şi sentimentul pe plan secund. Căsătoria poate fi o împlinire sufletească, o datorie contractuală sau o formă de revoltă. Poate aduce fericire, dezastru sau sentimentul datoriei împlinite. Oricum ar fi, căsătoria este, încă, unul dintre cele mai importante ritualuri de trecere din viaţa omului, peste tot în lume.

Miercuri, 29 aprilie 2009
Marriage / Căsătorie

(Bibo Liang, China, 1999, 60 min)

În China, căsătoria nu înseamnă oficializarea relaţiei dintre doi tineri care se iubesc, ci o procedură complicată cu şase etape, care trebuie parcurse întocmai: cererea în căsătorie, negocierile, logodna, stabilirea compatibilităţii prin analizarea datelor de naştere ale logodnicilor, o vizită la un ghicitor pentru stabilirea celei mai potrivite date a căsătoriei şi, în sfârşit, nunta. Filmul urmăreşte un peţitor din sud-vestul Chinei în timp ce negociază două căsătorii, pe fundalul vieţii de zi cu zi a oamenilor din zonă, care înseamnă muncă grea, de care nu sunt scutiţi nici bărbaţii şi nici femeile.

Premii: Cel mai bun documentar internaţional - Astra Film Fest, 2000.


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume. În 2008, Cinemateca Astra Film a continuat cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Cinemateca Astra Film 2009 oferă, în fiecare miercuri, o porţie bună de autenticitate. Realitatea este uneori plină de umor, mari succese şi sentimente frumoase, dar şi de ironie, dezamăgiri şi tragism. Aceste elemente se regăsesc în filmele cinematecii, în proporţii variate. Rând pe rând, vor fi prezentate titluri ce creează senzaţii puternice, precum Blood Engagement sau The Shadows of Devil's Island, producţii selectate şi premiate la mari festivaluri (A Lesson in Tolerance, Inventing Cuisine etc.) şi filme preferate de publicul festivalului Astra Film (Every Good Marriage Begins with Tears, Sugartown: The Bridegrooms).

Filmele rulează de la ora 14:00, în sala de proiecţii Astra Film, din Piaţa Huet, nr. 12, Sibiu.

De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus