mai 2009
Festivalul de film Cannes, 2009
Cendres et sang / Cenuşă şi sânge, coproducţie româno-franceză, debutul regizoral al celebrei actriţe Fanny Ardant, a fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2009, fiind unul din cele 4 titluri prezentate în afara competiţiei din cadrul Selecţiei Oficiale, alături de The Imaginarium of Doctor Parnassus al lui Terry Gilliam, The Army of Crime, regia Robert Guediguian şi Agora de Alejandro Amenabar.

Filmul este produs de către Alfama Films (Franţa) în coproducţie cu Libra Film (România) şi sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei. Selecţia filmului la Cannes marchează astfel o premieră pentru un producător român de film, Libra Film, condusă de Tudor Giurgiu, fiind prima casă de producţie care reuşeşte să fie prezentă în acelaşi an în programele oficiale ale celor mai importante festivaluri de film din lume - Cannes şi Berlin (unde a prezentat filmul Katalin Varga - premiat cu Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită în sound design).

Rolurile principale din film sunt interpretate de Ronit Elkabetz, Abraham Belaga, Marc Ruchman, Tudor Aaron Istodor, Olga Tudorache, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Mădălina Constantin şi Andrei Finti. Filmările au avut loc în toamna anului trecut în zona oraşului Sf. Gheorghe. Scenariul a fost scris de Fanny Ardant şi a fost inspirat de o povestire de Ismail Kadare.

Sinopsis: După 18 ani de absenţă, Judith (Ronit Elkabetz) se decide să se întoarcă împreună cu copiii în ţara natală, cu ocazia unei nunţi în familie. Dar revenirea lor redeschide răni vechi şi redeşteaptă ura de secole dintre două familii rivale. Conflictul izbucneşte inevitabil, iar sângele vărsat îşi cere răzbunarea.

Producătorii speră ca filmul să fie prezentat în cadrul unei proiecţii speciale, în avanpremieră, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2009) de la Cluj, între 29 mai - 7 iunie 2009. Premiera românească a filmului este programată pentru toamna anului curent.

Data proiecţiei de la Cannes este vineri, 22 mai 2009.


Cendres et sang / Cenuşă şi sânge
Regia: Fanny Ardant
95 min. / 35 mm color
Imagine: Gérard De Battista
Montaj: Célia Lafitedupont
Muzica: David Moreau
Producător: Paulo Branco (Alfama Films Production)
Coproducători: Tudor Giurgiu - Libra Film (România) - Hirsch, DH Productions (Franţa)
Distribuţia: Ronit Elkabetz, Abraham Belaga, Marc Ruchmann, Claire Bouanich, Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Mădălina Constantin, Zoltan Butuc, Olga Tudorache.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus