mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Vineri, 8 mai 2009, Cinema PRO
Ora 19:30
Cea mai fericită fată din lume

România, 2009 (100 minute)
Dramă

Regia: Radu Jude
Scenariul: Radu Jude, Augustina Stanciu
Imaginea: Marius Panduru
Montajul: Cătălin F. Cristuţiu
Sunetul: Titi Fleancu
Cu: Vasile Muraru, Andreea Boşneag, Violeta Haret Popa, Şerban Pavlu, Andi Vasluianu
Distribuit de: RoImage 2000

"La drept vorbind, nu mi-a fost niciodată prea clar despre ce este acest film. Mi s-a părut iniţial că e despre foarte multe lucruri. Despre cum se raportează oamenii la ideea de bine. Despre compromisuri şi despre minciună. Despre cum limbajul filmului poate fi folosit pentru a minţi. Despre ce înseamnă să fii un adolescent speriat şi să nu ai curajul să te opui până la capăt părinţilor tăi. Despre cum e să fii părinte şi să trebuiască să profiţi de propriul copil pentru a-ţi îndeplini planurile de viaţă. Despre negociere. Despre fericire, tristeţe şi consum. Despre capitalism. Despre cum se înserează in Piaţa Universităţii, vara. Găsisem şi un proverb românesc absolut oribil care rezuma ceva din filozofia filmului: "Frate, frate, dar brânza-i pe bani." Văzând filmul încheiat, nu ştiu câte din lucrurile de mai sus au rămas. Nu ştiu dacă filmul e bun sau prost. Sper doar că cine va vedea filmul va găsi în el ceva care să aibă sens şi care să-l emoţioneze." (Radu Jude)

Având la bază întâmplări reale, filmul spune povestea unei adolescente, Delia, care a câştigat o maşină în urma unei campanii promoţionale. Delia vine la Bucureşti împreună cu părinţii pentru a filma un testimonial - dovada că premiul şi câştigătorul există cu adevărat. În timpul filmării, Delia trece prin discuţii aprinse cu părinţii care au decis să vândă maşina, în ciuda dorinţei ei de a o păstra. Ceea ce părea să fie un eveniment norocos se dovedeşte o situaţie dureroasă, în urma căreia relaţiile din familie vor fi reanalizate, atât de "fericita" câştigătoare, cât şi de părinţii ei.

***
Radu Jude s-a născut în Bucureşti, în 1977 şi a studiat regia. A lucrat ca asistent de regie pentru filme precum Moartea domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu), Amen (regia Costa Gavras) sau Vacuums (regia Luke Creswell & Steve McNicholas). Radu Jude a regizat câteva scurtmetraje, printre care se numără Wrestling (selectat în peste 20 de festivaluri internaţionale), The Black Sea (2004), Dimineaţa (2007), Alexandra (2007), Lampa cu căciulă (2006) - cel mai premiat scurtmetraj românesc din toate timpurile. Cea mai fericită fată din lume reprezintă debutul lui în lungmetraj.

Premii: Premiul CICAE - Festivalul Internaţional de film de la Berlin, 2009; Premiul FIPRESCI - Festivalul de film de la Sofia, 2009.


Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus