mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Vineri, 8 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Karamazovi / Fraţii Karamazov

Republica Cehă / Polonia, 2008, (110 min)
Dramă

Regia: Petr Zelenka
Scenariul: Petr Zelenka, Evald Schorm, după romanul Fraţii Karamazov, de F.M. Dostoievski
Imaginea: Alexander Surkala
Montajul: Vladimir Barak
Muzica: Jan A.P. Kaczmarek
Cu: Martin Mysicka, Michaela Badinkova, Igor Chmela
Distribuit de: CinemArt

Un film despre o piesă de teatru, filmat cu actori de teatru, şi cu o coloană sonoră creată de Jan A.P. Kaczmarek, câştigător, în 2005, al premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră pentru filmul Finding Neverland.

O trupă de actori cehi merge în Polonia să joace Fraţii Karamazov la un festival de artă dramatică alternativă. Odată cu repetiţiile, pot fi urmărite, pe lângă aspectele legate de credinţă, nemurire şi salvarea sufletului, şi relaţiile dintre membrii trupei, care, în mod bizar, reflectă aceleaşi teme ale romanului lui Dostoievski.

Petr Zelenka a scris primul său scenariu înainte de a-şi termina studiile de dramaturgie şi scenaristică. Era vorba de o comedie à la Woody Allen Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Experience (1988). Au urmat apoi alte scenarii, cum ar fi You Do Nothing Because You've Got No Good Reason (1991) sau Two of Us (1992). Primul film pe care l-a regizat a fost un documentar Mnága - Happy End (1996) despre o formaţie, Mnága & Zdorp, creată artificial, fără talent muzical.

Legătura dintre muzică şi film avea să fie prezentă şi în filmul Year of the Devil (2002), un film de ficţiune despre muzicieni reali. Tragicomedia Buttoners (1997) a fost distinsă cu patru premii Leul ceh şi un premiu Tigrul la Festivalul de film de la Rotterdam. În 2001, a început să scrie o piesă de teatru pentru Teatrul Dejvicke din Praga - Tales of Ordinary Madness (montată în România de Radu Afrim, cu titlul povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele), după care, în 2005, a realizat filmul Wrong Side Up, o comedie despre relaţii şi despre absurditatea vieţii de zi cu zi.

Premii: Premiul FIPESCI şi Menţiune specială - Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, 2008.

Website: www.karamazovi.cz / www.braciakaramazow.pl




Vineri, 8 mai 2009, Cinema Studio
Ora 20:00
Prevrteno / Cu susu-n jos / Upside Down

Macedonia / Croaţia / Serbia, 2007 (120 min)
Dramă

Regia: Igor Ivanov
Scenariul: Venko Andonovski, Igor Ivanov, după romanul Papokot na svetot / Navel of the World de Venko Andonovski
Imaginea: Tomi Salkovski
Montajul: Igor Andreevski
Sunetul: Tomislav Guscic
Cu: Milan Tocinovski, Sanja Trajkovic, Nicola Ristanovski, Ines Bojanic, Jordan Siminov
Distribuit de: Sektor Film Skopje.

Un film întunecat, dur şi fără compromisuri despre degradarea vieţii personale, dar şi a întregii societăţi.

"La romanul lui Venko Andonovski m-a atras atmosfera. Este vorba despre o reminiscenţă, un déjà vu, ceva ce am experimentat cu toţii, dar nu ne dăm seama când şi unde". (Igor Ivanov)

Jan este un romantic incurabil, dar şi un veşnic nemulţumit, care face mult rău atât celor din jur, cât şi lui însuşi. Deşi a fost un student bun, ba chiar şi un talentat artist de circ, lumea în care trăieşte îl împinge spre un stil de viaţă care pare că-l duce, inevitabil, la autodistrugere. Totul în jur este degradant, chiar şi dragostea.

Igor Ivanov a studiat filosofia. Cariera cinematografică şi-a început-o în 1993. La început a regizat o serie de filme de televiziune, iar în următorii aproximativ zece ani a realizat mai multe documentare şi filme de scurtmetraj. Unul dintre ele, Bubački / Bugs (2004) a fost distins cu premiul Leopardul de aur la Festivalul de la Locarno.

Premii: Menţiune specială - Festivalul Internaţional de Film de la Pecs, 2008.

Website: www.prevrteno.com.mk














Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus