mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Miercuri, 13 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Risto Räppääjä / Ricky toboşarul / Ricky Rapper

Finlanda, 2008 (78 minute)
Comedie

Regia: Mari Rantasila
Scenariul: Sinikka Nopola, Tiina Nopola
Imaginea: Timo Heinanen
Montajul: Tuuli Kuittinen
Muzica: Iiro Rantala
Cu: Niilo Sipila, Anna-Maija Valonen, Mimmi Lounela, Ulla Tapaninen, Martti Suosalo
Distribuit de: Delphis Film

Filmul este presărat cu momente hazlii, însoţite de o muzică antrenantă, pasiunea pentru muzică fiind un element comun al personajelor, fiecare preferând alt gen. Spre final, amestecul la care se ajunge pare să fie pe placul tuturor.

Ricky este un puşti pasionat de muzică, în special de tobe. Mătuşa lui, Rauha, cu care locuieşte, îl încurajează să-şi urmeze pasiunea. Dar, într-o zi, Rauha îşi rupe piciorul şi o cheamă în ajutor pe verişoara ei, care e hotărâtă să facă ordine în casă, ca la armată. Şi începe prin a-i interzice lui Ricky să cânte la tobe. Băiatul are însă un aliat în persoana lui Nelli, o fată care abia s-a mutat cu familia la ei în bloc.

Rauha are o pasiune pentru vecinul de la parter, domnul Lindberg, căruia îi mărturiseşte pasiunea printr-o scrisoare. Scrisoarea ajunge însă la Nelli care crede că Ricky este expeditorul. Această încurcătură este urmată de alte situaţii hilare care duc la o prietenie frumoasă între Ricky şi Nelli.

Surorile Sinikka Nopola şi Tiina Nopola au scris împreună câteva cărţi pentru copii, pline de tâlc şi umor. Sunt foarte cunoscute în Finlanda şi nu numai, pentru seria de zece volume intitulată Strawhat and Filtslipper şi pentru seria Risto Räppääjä. Surorile Nopola sunt, de asemenea, autoarele mai multor piese de teatru şi opere pentru copii, iar cărţile lor au fost transpuse pe ecran şi sub forma unor filme de animaţie. Fiecare dintre cele două surori a creat separat unele opere literare; în timp ce Tiina a scris cărţi pentru copii, Sinikka a scris nuvele şi piese de teatru.

Premii: Cea mai bună muzică - Premiile Jussi, 2009.

Website: www.ristorappaaja.fi





Ora 20:00

Cea mai fericită fată din lume

România, 2009 (100 minute)
Dramă

Regia: Radu Jude
Scenariul: Radu Jude, Augustina Stanciu
Imaginea: Marius Panduru
Montajul: Cătălin F. Cristuţiu
Sunetul: Titi Fleancu
Cu: Vasile Muraru, Andreea Boşneag, Violeta Haret Popa, Şerban Pavlu, Andi Vasluianu
Distribuit de: RoImage 2000

"La drept vorbind, nu mi-a fost niciodată prea clar despre ce este acest film. Mi s-a părut iniţial că e despre foarte multe lucruri. Despre cum se raportează oamenii la ideea de bine. Despre compromisuri şi despre minciună. Despre cum limbajul filmului poate fi folosit pentru a minţi. Despre ce înseamnă să fii un adolescent speriat şi să nu ai curajul să te opui până la capăt părinţilor tăi. Despre cum e să fii părinte şi să trebuiască să profiţi de propriul copil pentru a-ţi îndeplini planurile de viaţă. Despre negociere. Despre fericire, tristeţe şi consum. Despre capitalism. Despre cum se înserează in Piaţa Universităţii, vara. Găsisem şi un proverb românesc absolut oribil care rezuma ceva din filozofia filmului: "Frate, frate, dar brânza-i pe bani." Văzând filmul încheiat, nu ştiu câte din lucrurile de mai sus au rămas. Nu ştiu dacă filmul e bun sau prost. Sper doar că cine va vedea filmul va găsi în el ceva care să aibă sens şi care să-l emoţioneze." (Radu Jude)

Având la bază întâmplări reale, filmul spune povestea unei adolescente, Delia, care a câştigat o maşină în urma unei campanii promoţionale. Delia vine la Bucureşti împreună cu părinţii pentru a filma un testimonial - dovada că premiul şi câştigătorul există cu adevărat. În timpul filmării, Delia trece prin discuţii aprinse cu părinţii care au decis să vândă maşina, în ciuda dorinţei ei de a o păstra. Ceea ce părea să fie un eveniment norocos se dovedeşte o situaţie dureroasă, în urma căreia relaţiile din familie vor fi reanalizate, atât de "fericita" câştigătoare, cât şi de părinţii ei.

***
Radu Jude s-a născut în Bucureşti, în 1977 şi a studiat regia. A lucrat ca asistent de regie pentru filme precum Moartea domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu), Amen (regia Costa Gavras) sau Vacuums (regia Luke Creswell & Steve McNicholas). Radu Jude a regizat câteva scurtmetraje, printre care se numără Wrestling (selectat în peste 20 de festivaluri internaţionale), The Black Sea (2004), Dimineaţa (2007), Alexandra (2007), Lampa cu căciulă (2006) - cel mai premiat scurtmetraj românesc din toate timpurile. Cea mai fericită fată din lume reprezintă debutul lui în lungmetraj.

Premii: Premiul CICAE - Festivalul Internaţional de film de la Berlin, 2009; Premiul FIPRESCI - Festivalul de film de la Sofia, 2009.


Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus