mai 2009
Festivalul TIFF 2009
Ziua HBO, eveniment de tradiţie în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) devine, la cea de-a opta ediţie a festivalului, scena a două evenimente aparent fără nicio legătură: un meci de fotbal şi proiecţia în avanpremieră extraordinară, prin amabilitatea HBO România, a documentarului Australia, semnat de Claudiu Mitcu. Regizorul este cunoscut publicului şi pentru documentarul Nisipuri, prezentat în TIFF-ul din 2008.

Povestea care uneşte cele două momente aparţine echipei naţionale de fotbal a persoanelor fără adăpost (homeless) din România şi participarea acesteia la Homeless World Cup Melbourne în decembrie 2008. Personajele sunt şapte oameni fără adăpost din Timişoara, adunaţi de un profesor de sport convins că poate să-i transforme în sportivi, chiar şi amatori, în ciuda statutului lor social.

Documentarul Australia, o producţie originală HBO România, spune povestea fiecăruia dintre ei în parte, şi-i însoţeşte de pe străzile Timişoarei, prin cantonamentul de la Buziaş, pînă la experienţa de a obţine primul paşaport din viaţa lor şi de a ajunge pe un alt continent pentru a-şi reprezenta ţara. Regizorul Claudiu Mitcu a reuşit să realizeze un documentar observaţional construit în jurul personajelor sale.

Pentru a marca premiera documentarului, organizatorii TIFF împreună cu HBO România, au pus la cale în data de 4 iunie 2009, un meci de fotbal în care se vor "confrunta" două echipe absolut suprinzătoare: echipa naţională a persoanelor fără adăpost şi echipa cineaştilor TIFF. Meciul va avea loc pe platoul Iulius Mall Cluj şi va fi deschis de jucători ai echipei CFR 1907 Cluj, susţinători locali ai proiectului. Fiecare echipă îşi va arunca pe teren cei mai buni jucători: Vasile Bereghi, Beniamin Calancea, Pavel Calancea, Daniel Podina, Claudiu Kostity, Radu Muntean (nu regizorul) vor încerca să impresioneze publicul la fel ca la Melbourne, în timp ce Andi Vasluianu, Corneliu Porumboiu şi alţi cineaşti români vor apăra onoarea de sportivi a artiştilor. Arbitrul Marian Salomir se va asigura că publicul va avea parte de o partidă cu fair play.

Meciul este deschis publicului şi va fi comentat în direct de redactorii ProSport, parteneri media ai evenimentului.

În afară de Australia, în cadrul Zilei HBO la TIFF publicul clujean va mai putea urmări alte 5 producţii originale HBO: Recount, Bernard & Doris, House of Saddam, Nunţi, Muzici şi Casete video şi Apocalipsa după şoferi, ultimele două fiind documentare produse de HBO România la finalul anului 2008.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus