Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul filmului european 2009

Ziua 9, 15 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român - Festivalul Filmului European 2009


mai 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Vineri, 15 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român
Ora 18:30
Sageata A Nyomozó / Investigatorul / The Investigator


Ungaria / Suedia / Irlanda, 2008 (110 minute)
Comedie neagră, thriller

Regia şi scenariul: Attila Gigor
Imaginea: Mate Herbai
Montajul: Zoltan Kovacs
Muzica: Laszlo Melis
Cu: Andras Marton Balo, Judit Rezes, Zsolt Anger, Csaba Czene, Eva Kerekes, Helga Mandel

O abordare inedită a unui gen tradiţional. O comedie neagră suprarealistă, care se transformă dintr-o dată într-un film poliţist plin de suspans.

Tibor lucrează într-o morgă. Singura persoană apropiată este mama sa, foarte grav bolnavă, care nu are bani pentru operaţie. Ca să-şi poată salva mama, se angajează să ucidă un necunoscut, pe Ferenc. Deşi obţine banii şi pare că totul este în regulă, primeşte o scrisoare de la Ferenc din care reiese că aveau totuşi ceva în comun. Singura scăpare este să descopere cine l-a angajat şi de ce. Începe o investigaţie din care află lucruri neaşteptate...

Attila Gigor (pe numele adevărat Attila Galambos) şi-a început activitatea profesională ca actor de teatru şi film şi scenarist. A studiat actoria în mai multe instituţii de artă dramatică din Ungaria. În 2000 a început studiile la Academia de Film şi Arte Dramatice, unde a fost student al regizorului Sandor Simo şi apoi al lui Ferenc Grunwalskz. În timpul studiilor a realizat mai multe scurtmetraje, documentare şi filme experimentale. Investigatorul este primul său film de ficţiune.

Premii: Cel mai bun actor (Zsolt Anger), cel mai bun montaj, cel mai bun scenariu - Săptămâna filmului ungar, 2008; Premiul Moziverzum - Săptămâna filmului ungar, 2008; Premiul FIPRESCI - Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, 2008; Menţiune specială a juriului - Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, 2008; Premiul Don Quijote - Federaţia Internaţională a Cluburilor de Film, 2008.

Website: www.nyomozo.com

Ora 21:00
Sageata Le Bal des actrices / Balul actriţelor / The Actresses' Ball

Franţa, 2009 (107 minute)
Comedie

Regia şi scenariul: Maiwenn Le Besco
Imaginea: Pierre Aim
Montajul: Laure Gardette
Muzica: Gabriel Yared
Cu: Maiwenn Le Besco, Jeanne Balibar, Romane Bohringer, Julie Depardieu, Melanie Doutey, Marina Fois
Distribuit de: SND

"Dintotdeauna am vrut să scriu un film despre actriţe. Este visul meu. În timp ce filmul meu anterior era o necesitate, Le Bal des actrices este un vis din copilărie. După Pardonnez-moi, am ezitat între comedie şi un alt film, mai trist. [...] Dar voiam să râd şi să dansez!. Mă interesau mai multe profile de actriţe de comedie, aflate în diferite stadii ale carierei: debutante, cunoscute, necunoscute, sex simboluri... scrisesem mai multe versiuni, dar voiam să adaptez pe măsură ce aveam protagonistele. Mi-am făcut o listă de actriţe cu care voiam să lucrez. M-am dus la ele şi le-am spus: "Îmi plăceţi. Vreau să fac un film cu dvs. Nu am încă un rol concret să vă propun. Voi scrie însă pentru fiecare dintre actriţele care acceptă propunerea mea." Astfel, proiectul s-a conturat în funcţie de reacţiile lor", a declarat regizoarea.

O regizoare vrea să facă un documentar despre actriţe. Adică despre toate actriţele: cunoscute, necunoscute, uitate. Filmează tot ce poate filma, cu sau fără acordul protagonistelor. Ajunge însă să cadă în plasa acestor femei fragile şi manipulatoare deopotrivă.

Maďwenn Le Besco a mai regizat filmul de scurtmetraj I'm an Actress (2004) şi lungmetrajul Pardonnez-moi (2006), nominalizat la premiile Cesar, pentru cel mai bun film şi cea mai bună speranţă feminină. Pentru toate aceste filme, a scris şi scenariul. Cariera cinematografică şi-a început-o însă în anii 1980, ca actriţă. Între filmele din a căror distribuţie a făcut parte se află Leon (1994) şi The Fifth Element (1997), ambele regizate de Luc Besson, şi Le Courage d'aimer (2005), regizat de Claude Lelouch.

Website: www.snd-films.com/snd-main.swf?id=102


Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici. Toate articolele despre Festivalul filmului european 2009


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Plimbări pe plaje - Festivalul Filmului European 2009, Cristi Luca
 Festivalul Filmului European 2009 se îndreaptă către Timişoara şi Iaşi, Comunicat de presă
 Filmele Festivalului de Film European, ediţia 13: al treilea şi ultimul episod, Andrei Rus
 Ziua 11, 17 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român - Festivalul Filmului European 2009, Comunicat de presă
 Ziua 11, 17 mai 2009, Cinema Studio - Festivalul Filmului European 2009, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul filmului european 2009


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer