Sâmbătă, 16 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român
Ora 17:00Der Freund / Prietenul / The Friend
Elveţia, 2007 (87 minute)
Dramă
Regia şi scenariul: Micha Lewinsky
Imaginea: Pierre Mennel
Montajul: Marina Wernli
Muzica: Marcel Vaid, Sophie Hunger
Cu: Philippe Graber, Johanna Bantzer, Andrea Burgin, Michel Voita, Emilie Welti, Therese Affolter
Distribuit de: Media Luna Entertainment
"Cred că există câte un mic Emil în fiecare din noi, câte unul care nu îndrăzneşte să trăiască clipa, care teoretizează foarte mult, dar nu acţionează, care îşi imaginează până în cel mai mic detaliu cum ar fi dacă ar escalada un munte, dar nu reuşeste să se adune pentru a face acest lucru." (Micha Lewinski)
În mod normal, Emil şi Larisa n-ar fi format un cuplu: ea - o cantăreaţă adulată, el - timid şi retras. Emil o cunoaşte pe Larisa chiar înainte ca aceasta să moară pe neaşteptate şi toată lumea crede despre cei doi că erau iubiţi. Emil primeşte astfel recunoaşterea pe care o căutase. Lucrurile ar fi fost aşa cum trebuie, dacă nu s-ar fi îndrăgostit de sora Larisei, Nora. Cu cât o cunoaşte mai mult, cu atât îi este mai greu să se prefacă.
Micha Lewinsky s-a născut în 1972 şi a studiat filmologia şi psihologia. A lucrat ca jurnalist şi muzician. Din 2000 este scenarist şi regizor, din filmografia sa făcând parte: Weihnachten (2002) şi Sternenberg (2004). În 2005 a realizat scurtmetrajul Herr Goldstein, care a primit Pardino d'Oro la Festivalul de la Locarno.
Premii: Cel mai bun film de debut - Festivalul de film de la San Jose, 2009; Cel mai bun film, Cel mai bun actor debutant - Premiile cinematografiei elveţiene,
Solothurn, 2008.
Website: www.derfreund.ch
Ora 18:30
Dambé: The Mali Project / Proiectul Mali
Irlanda, 2008, 94 minute)
Documentar artistic, muzical
Regia: Dearbhla Glynn
Imaginea: Patrick Jordan, Dearbhla Glynn
Montajul: Jim Bruce
Sunetul: Hugh Fox
Cu: Liam O'Maonlai, Paddy Keenan, Toumani Diabate, Afel Bocoum, Tartit, Tinariwen, Ali Farka Toure
Distribuit de: Kmh Film
Film prezentat cu sprijinul Irish Film Institute
O călătorie muzicală fascinantă în inima Africii.
Muzicienii irlandezi Liam O'Maonlai (The Hothouse Flowers) şi Paddy Keenan (The Bothy Band) au pornit, în 2006, într-o aventură muzicală în Africa, în Mali. În călătoria lor de peste 3.000 de mile, s-au întâlnit şi au colaborat cu muzicieni celebri, cum ar fi Afel Bocoum sau Toumani Diabate. Călătoria a culminat cu spectacolul pe care l-au dat la cel mai inaccesibil festival de muzică din lume: "Festival au desert".
Dearbhla Glynn a absolvit Colegiul de Arte Frumoase şi Design din Limerick şi a început să lucreze ca designer şi scenograf pentru teatru, televiziune şi film. Pentru primul său documentar, a parcurs 500 de mile în nordul Spaniei, filmand-o pe tanăra artistă Corrina Earlie în pelerinajul său creativ. Rezultatul a fost documentarul Painting for Miles. Realizarea celui de-al doilea documentar a însemnat, practic, o odisee de trei ani în deşertul Nevada. Apoi a filmat The Temple Builder (2006), un film despre David Best. În Mali a fost pentru prima dată în 2004, pentru Festival in the Desert, ocazie cu care s-a îndrăgostit de frumuseţea şi cultura acestei ţări.
Nominalizări: Premiul IFTA pentru cel mai bun documentar artistic, Premiile Irlandeze de Film şi Televiziune, 2009.
Ora 21:00
Les Plages d'Agnès / Plajele lui Agnès / The Beaches of Agnès
Franţa, 2008 (110 minute)
Documentar biografic
Regia şi scenariul: Agnes Varda
Imaginea: Helene Louvart, Alain Sakot, Julia Fabry, Jean-Baptiste Morin, Agnes Varda
Montajul: Baptiste Filloux, Jean-Baptiste Morin, Agnes Varda
Muzica: Joanna Bruzdowicz, Stephane Vilar, Paule Cornet
Cu: Agnes Varda, Andre Lubrano, Blaise Fournier, Vincent Fournier,
Distribuit de: Roissy Films
Filmul este un autoportret al lui Agnes Varda, care ne dezvăluie aspecte din viaţa ei de fotograf, scenarist, documentarist, cineast, artist plastic, soţie şi mamă.
"Ideea mi-a venit într-o zi când eram pe plaja de la Noirmoutier. Mi-am dat seama atunci că viaţa mea fusese marcată şi de alte plaje. Plajele au devenit pretexte şi capitole naturale ale filmului", a scris regizoarea pe website-ul www.cine-tamaris.com.
Revenind pe plajele care au marcat diferite etape din viaţa ei, Agnes Varda îşi pune pe ecran amintirile cu ajutorul unor imagini, reportaje şi fragmente din filmele ei. Aflăm de prietenia cu Jean Vilar, creatorul festivalului din Avignon, de călătoriile în China şi în Cuba, despre debutul lui Philippe Noiret şi despre Jacques Demy, alături de care şi-a petrecut aproape 30 de ani din viaţă.
Agnès Varda şi-a început cariera ca fotograf, după ce a studiat fotografia la Şcoala de arte frumoase din Paris. Primul film l-a realizat în 1954: La pointe courte, avându-l în distribuţie şi pe Philippe Noiret. Au urmat apoi o serie de documentare şi scurtmetraje, iar în 1962 Cléo de 5 à 7, nominalizat la premiul Palme d'Or la Cannes din acelaşi an. Următorul film de lungmetraj, Le bonheur (1965) a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de film de la Berlin. A urmat apoi Les creatures (1966), cu Catherine Deneuve în rolul principal. Între filmele sale de ficţiune s-au mai aflat Lions love (1969), L'une chante, l'autre pas (1977), Sans toi ni loi (1985), Jacquot de Nantes (1991), dedicat soţului ei, Jacques Demy, după pierderea acestuia. Ca omagiu pentru soţul ei, a realizat două documentare Les Demoiselles ont eu 25 ans (1993), legat de filmul Les Demoiselles de Rochefort din 1967, şi L'univers de Jacques Demy (1995). Pe parcursul carierei sale a realizat şi alte filme documentare, pe diverse teme.
Premii: Premiul Cesar pentru cel mai bun film documentar, 2009; Premiul Henri Langlois, 2009; Cel mai bun film francez, 2008 şi Steaua de Aur pentru film documentar, 2008 - Sindicatul francez al criticilor de film Mostra de la Veneţia, 2008.
Website: www.cine-tamaris.com
Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.