mai 2009
Festivalul de film Cannes, 2009
Cinematografia românească va fi din nou prezentă la Cannes, la cea de-a 62-a ediţie a celui mai respectat festival internaţional de film. Astfel Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) / Romanian Film Promotion organizează pentru al patrulea an consecutiv un stand de prezentare românesc autonom în Village International din cadrul Marché du Film.

Marché du Film reprezintă cel mai important eveniment anual din industria filmului la care participă un număr impresionant de producători, agenţi de vânzări, distribuitori, reprezentanţi ai televiziunilor, precum şi instituţii ale statului care promovează oferta naţională. În cadrul Marketului au loc anual importante negocieri şi vânzări de filme şi proiecte, iar majoritatea ţărilor europene îşi promovează oferta de filme, locaţii şi proiecte. Village International este un spaţiu special organizat în cadrul market-ului de film de la Cannes, ce oferă posibilitatea fiecărei ţări să-şi promoveze cultura şi cinema-ul autohton. Anul trecut au fost reprezentate cu câte un stand propriu peste 40 de ţări din toată lumea, printre care Africa de Sud, Canada, Franţa, Germania, SUA, ca şi un număr important de ţări din centrul şi estul Europei, precum Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia, Turcia, Ungaria sau Polonia, fiecare prezentându-şi cu succes filmele şi cinematografia locală dar şi oportunităţile de filmare din ţara respectivă.

Prezenţa constantă în market-ul cannez e cu atât mai importantă cu cât vine ca o reconfirmare a importanţei acordate de APFR industriei de film româneşti în totalitatea ei. Pe lângă prezentări de market, standul românesc de la Cannes are misiunea de a oferi cât mai multe informaţii despre activităţile cinematografice româneşti curente.

În plus, APFR reeditează catalogul Shooting Romania, un compendiu exhaustiv ce pune România pe harta locaţiilor ideale de filmare şi trece în revistă tot ceea ce înseamnă industria cinematografică românească. Catalogul se doreşte a fi o invitaţie deschisă pentru companii din întreaga lume să vină să filmeze în România, ca şi pentru cele care sunt interesate de eventuale colaborări cu companiile româneşti de profil.

O misiune aparte a APFR la Cannes o reprezintă susţinerea românilor prezenţi în diferite secţiuni competitive sau noncompetitive ale Festivalului. Astfel, cinematografia românească înregistrează un nou succes în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, fiind prezentă atât în Selecţia Oficială (într-un Special Screening), cât şi în secţiunea oficială paralelă Un Certain Regard.

În secţiunea Un Certain Regard, România bifează o nouă premieră, fiind prezentă, pentru prima dată în istorie, cu două filme. Primul e Poliţist, adjectiv, cel de-al doilea film al lui Corneliu Porumboiu (laureat în 2006 cu premiul de debut Camera d'Or pentru A fost sau n-a fost?), un fals policier despre un tânăr poliţist de provincie care îşi pierde încrederea în legea pe care ar trebui s-o aplice. Premiera canneză a filmului a avut loc în data de 15 mai 2009.

Cel de-al doilea film românesc selecţionat în Un Certain Regard e Amintiri din Epoca de Aur, omnibusul format din 6 scurtmetraje regizate de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu (acesta din urmă câştigător în 2007 al trofeului Palme d'Or cu 432) menite să facă portretul unei epoci în care alimentele erau mai importante decît banii, libertatea mai importantă decît dragostea şi supravieţuirea mai importantă decît principiile. Premiera canneză a filmului va avea loc pe 19 mai 2009.

În plus, pelicula româno-franceză Cendres et sang / Cenuşă şi sânge, coprodusă de Libra Film, va fi văzut sub forma unui Special Screening organizat în cadrul Selecţiei oficiale. O producţie 2009, scrisă şi regizată de o debutantă în regie, actriţa Fanny Ardant, Cenuşă şi sânge spune povestea lui Judith , care se întoarce acasă la 10 ani după asasinarea soţului ei, fapt ce va redeschide vechi răni şi-o va sili să se confrunte cu propriul trecut. Filmul va avea premiera canneză pe data de 22 mai 2009.

De asemenea, ca urmare a lobby-ului făcut de APFR în cadrul European Film Promotion, al cărui membru activ este, România continuă să fie prezentă - în acest an prin producătorul Daniel Mitulescu - în programul Producers on the Move, iniţiat pentru a-i introduce în industrie pe tinerii producători europeni. Pentru al doilea an consecutiv, România va fi prezentă şi în secţiunea Short Film Corner cu un program iniţiat de producătorul Dan Burlac, Romanian Short Waves şi-n care vor putea fi văzute cele mai recente producţii de gen româneşti.

Standul românesc de la Cannes este organizat în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus