Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul filmului european 2009

Ziua 11, 17 mai 2009, Cinema Studio - Festivalul Filmului European 2009


mai 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Duminică, 17 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Sageata Goodnight, Irene

Portugalia, 2008 (98 minute)
Comedie dramatică

Regia şi scenariul: Paolo Marinou-Blanco
Imaginea: Miguel Sales Lopes
Montajul: Vanessa Pimentel, Pedro Ribeiro, Paolo Marinou-Blanco
Muzica: Jaroslaw Bester, Carlos Bica
Cu: Robert Pugh, Nuno Lopes, Rita Loureiro
Distribuit de: Films do Tejo

Un film despre pierderi, alienare, vindecare, care încearcă să ne convingă că a trăi înseamnă mai degrabă a căuta decât a găsi şi că lucrurile frumoase ne pot surprinde în orice moment.

Alex este un bătran care a eşuat ca actor şi care duce o viaţă singuratică. Bruno, un tânăr lăcătuş, îşi petrece mare parte a timpului intrand prin efracţie în casele oamenilor şi arhivând imaginile pe care le înregistrează. Amandoi nutresc o obsesie pentru Irene, o tânără pictoriţă atractivă. Într-o zi Irene dispare fără urmă... Alex şi Bruno îşi unesc forţele pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu ea, şi astfel cei doi singuratici se împrietenesc. Când descoperă că Irene ar putea fi în pericol, cei doi pun la cale un plan de salvare. Dezamăgiţi după călătoria care se dovedeşte a fi inutilă, pe drumul de întoarcere au o revelaţie - fără Irene, aventura lor nu ar fi fost posibilă.

Paolo Marinou-Blanco este jumătate grec, jumătate portughez, s-a născut la New York şi a studiat filosofie, istorie, literatură şi regie la diverse universităţi din Europa. A regizat două scurtmetraje şi un documentar şi a fost director de imagine pentru alte cinci scurtmetraje şi un documentar. Goodnight, Irene reprezintă debutul său în lungmetraj.

Premii: Premiul Narrative Feature pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor -Festivalul de film de la New Orleans, 2008; Premiul Silver Rosa Camuna pentru cel mai bun regizor - Festivalul de film de la Bergamo, 2008.

Website: www.goodnight-irene-film.comOra 20:00
Sageata Förortsungar / Puştii de cartier / Kidz in da hood

Suedia, 2006 (96 minute)
Dramă

Regia: Catti Edfeldt, Ylva Gustavsson
Scenariul: Ylva Gustavsson, Hans Renhall
Imaginea: Jallo Faber
Montajul: Roger Sellberg
Muzica: Fabian Torsson
Cu: Gustav Skarsgard, Beylula Kidane Adgoy, Jennifer Brown, Embla Hjulstrom, Dogge Doggelito, Sanna Ekman
Distribuit de: Trust Film Sales

Plasat într-o atmosferă sumbră, filmul explorează aspecte sociale serioase, de la responsabilitate, nefericire, şomaj, loialitate, până la greutăţile refugiaţilor, fără să alunece în sentimentalisme ieftine sau în note dramatice.

Puştii de cartier spune povestea impresionantă a unei fetiţe de 9 ani - Amina - şi a bunicului său, refugiaţi africani, cărora le-a fost refuzat permisul de şedere şi au petrecut ultimii 3 ani pe străzile Stockholmului. Amina este un copil inteligent, dar necăjit, a cărui viaţă se transformă intr-un joc crud şi haotic pentru supravieţuire, după ce bunicul ei moare, iar ea trebuie să facă faţă serviciilor sociale şi vecinilor curioşi. Îl întîlneşte însă pe Johan, un punkrocker cu inima largă, care îşi asumă rolul părintelui responsabil.

Ylva Gustavsson a absolvit Şcoala de Film de la Stockholm şi a studiat regia la Institutul de Teatru. A cântat într-o formaţie de punk rock, a scris şi produs numeroase filme (documentare şi scurtmetraje) printre care Nightwalk (1998). Puştii de cartier reprezintă debutul său în lungmetraj.

Catti Edfeldt a intrat în lumea filmului încă din copilărie, ca actriţă, după care a lucrat ca director de casting. Din filmografia sa fac parte Dancing Feet (1994), Eve & Adam (2001) şi câteva producţii de televiziune.

Premii: Premiul publicului - Festivalul de film Cinekid, Amsterdam, 2007; Cel mai bun regizor, cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai bună muzică, cel mai bun actor - Premiile Suedeze de film, Guldbagge, 2007.
Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici. Toate articolele despre Festivalul filmului european 2009


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Plimbări pe plaje - Festivalul Filmului European 2009, Cristi Luca
 Festivalul Filmului European 2009 se îndreaptă către Timişoara şi Iaşi, Comunicat de presă
 Filmele Festivalului de Film European, ediţia 13: al treilea şi ultimul episod, Andrei Rus
 Ziua 11, 17 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român - Festivalul Filmului European 2009, Comunicat de presă
 Ziua 10, 16 mai 2009, Cinema Studio - Festivalul Filmului European 2009, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul filmului european 2009


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer