Mediafax / mai 2009
Festivalul de film Cannes, 2009
Prima proiecţie a filmului Poliţist, adjectiv în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, 2009 a avut loc într-o sală arhiplină, peste care au rezonat cu o jumătate de oră înainte, până să se strângă publicul, acordurile melodiei Nu te părăsesc, iubire, cântată de Mirabela Dauer. De-abia la sfârşitul filmului publicul a înţeles de ce melodia a fost rulată până în pânzele albe.

Povestea unui poliţist aflat în miezul unei probleme morale şi care nu mai crede în legea pe care trebuie s-o aplice a fost întâmpinată cu multă căldură. Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, care a chemat echipa pe scenă înaintea proiecţiei, a vorbit despre "o generaţie spontanee" în cinematografia romană, şi referindu-se la Amintiri din Epoca de Aur, a adăugat că peste câteva zile spectatorii vor putea vedea alte "specimene ale acestei specii".

Au urcat pe scena Sălii Debussy Corneliu Porumboiu, producătoarea Marcela Rusu şi interpreţii Irina Săulescu, Vlad Ivanov şi Ioan Stoica. (Dragoş Bucur, protagonistul filmului, n-a putut veni pentru că filmează cu Peter Weir în Maroc). "Sper că filmul va vorbi de la sine", i-a spus Porumboiu publicului care l-a primit cu ovaţii şi care a însoţit filmul cu o reacţie foarte bună, râzând la replicile la care trebuia şi începând să aplaude de cum a început genericul de final.

"Acum sunt un pic mai relaxat", a declarat Corneliu Porumboiu pentru Mediafax după film, când echipa filmului şi alţi români prezenţi la festival s-au strâns pentru un mic drink la standul românesc din Marché. "La prima vizionare se termină meseria mea. Nu ştiu dacă acest film va fi dificil pentru public. Sunt convins că există spectatori mai inteligenţi decât mine. De fapt, atunci când fac un film nu mă gândesc deloc la public. Mai întâi îmi doresc ca personajele să fie credibile. Pe urmă vine publicul." Porumboiu a mai declarat pentru Mediafax că a scris scenariul cu Dragoş Bucur în minte şi că felul în care personajul merge i-a venit din munca de documentare. "E vorba mult în film de body language, de aceea i-am spus lui Dragoş că trebuie să-şi schimbe centrul de greutate când merge."

În ceea ce priveşte pilonul de bază al filmului, sensul cuvintelor, Porumboiu consideră că Poliţist, adjectiv e "un film despre sens, despre cuvinte. E ca o ceapă". Dar, admite regizorul-scenarist, ideea filmului care-şi desface treptat nivelurile de lectură i-a venit de-abia la a doua, a treia variantă de scenariu.

Vlad Ivanov interpretează rolul comandantului secţiei de poliţie. Sosit la Cannes pentru a reprezenta şi Amintiri din Epoca de Aur, care a fost prezentat pe 21 mai 2009, actorul a remarcat pentru Mediafax că personajul comandantului cinic, agăţat de sensul cuvintelor i-a fost simpatic pentru inteligenţa lui. "Mi-am dat seama din scriitura scenariului că urma să fie vorba de un film elaborat. Grija cu Corneliu a fost să găsim ritmul secvenţei în care apar. De pildă, eu nu am dorit ca personajul meu să se mişte. Mi s-a părut mai în spiritul filmului să rămână aşezat la birou."

Ioan Stoica, actor la Teatrul din Târgu Jiu, este nu doar debutant într-un film de Cannes, dar şi debutant în film. A mai făcut figuraţie în filmul Cortul. "E prima oară şi când văd filmul, şi când sunt la Cannes. Nici nu ştiu ce mi se întâmplă, dar aş vrea să nu se mai termine", a declarat el pentru Mediafax, adăugând că regizorul i-a explicat rolul într-un mod foarte sec: "Mi-a spus că joc un poliţist în prag de pensie pe care îl doare în bascheţi de poliţia română".

Interpreta rolului soţiei poliţistului încarnat de Dragoş Bucur, care e profesoară de română, Irina Săulescu a declarat pentru Mediafax că s-a documentat asistând la ore de română. "Corneliu mi-a mai dat să văd un film de Eric Rohmer şi mi-a spus că joc rolul unei femei proaspăt măritate. Dar cel mai mult m-a ajutat oraşul şi faptul că am stat în Vaslui şi în perioada repetiţiilor, timp de o săptămână".

Poliţist, adjectiv a făcut revista Variety să încalce codul nescris al meseriei. Criticul Jay Weissberg, invitat în aprilie 2009 la colocviul despre filmul românesc Romania on the Movie Map organizat de Asociaţia Cineaştilor şi impresionat de filmul lui Porumboiu, pe care l-a văzut în cadrul unor proiecţii speciale organizate pentru criticii străini, a publicat o cronică ultraelogioasă împotriva uzanţelor care cer ca filmul să aibă întâi vizionarea de presă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus