mai 2009
Cinemateca Astra Film deschide o nouă serie dedicată documentarelor despre Şcoală.

Skhole înseamnă (în greaca veche) "timp liber", dar pe atunci avea şi înţelesul de "instituţie care încurajează tinerii să îşi desăvîrşească educaţia, sub supravegherea unor profesori". Conceptul de şcoală e universal, formele - şi controversele - infinite.

Sistemul educaţional depinde de o întreagă configuraţie de factori: politici, sociali familiali, conjuncturali etc. Toate societăţile umane trebuie să-şi educe urmaşii, să le transmită abilităţile şi cunoştinţele acumulate de comunitatea căreia îi aparţin, pentru a-i face apţi de a înţelege şi a trăi în mediul care îi înconjoară. Cum şi cu cît succes se poate duce la bun sfîrşit o atare sarcină? Greu de spus, greu de făcut.

Sunt sisteme de învăţămînt care oferă oportunităţi, sau altele care îşi supun elevii la constrîngeri. Există şi instituţii care le combină pe cele două. Oricare ar fi abordarea, anii de şcoală au implicaţii majore asupra dezvoltării personalităţii noastre, ceea ce implică o responsabilitate uriaşă din partea celor din sistem. Cum îi fac ei faţă? Sunt autori de documentar care şi-au pus această întrebare.


Miercuri, 27 mai 2009
A Student Village / Satul elevilor

(Wei Xing, China, 2000, 95 min)

În munţii Hengduan din vestul provinciei Yunnan din China, există un sat al elevilor, puţin cunoscut şi aproape inaccesibil celor din afară. Se numeşte Tian Deng şi este locul care adăposteşte singura şcoală dintr-o zonă care se întinde pe aproape 160 km2. Din cauza terenului accidentat şi a drumurilor periculoase, copiii din zonă nu pot veni la şcoală în fiecare zi. De aceea, singura soluţie este să locuiască chiar lângă şcoală. În lipsa unor cămine şi a unei cantine, pe care şcoala nu-şi poate permite să le construiască şi să le întreţină, părinţii copiilor le-au construit mici adăposturi din lemn. Cu timpul, au apărut în jurul şcolii 80 de asemenea construcţii. Aici locuiesc peste 300 de elevi, între şase şi paisprezece ani. După ore, elevii de la Tian Deng trebuie să vadă de micile lor gospodării. Gătesc, spală rufe, fac focul, aduc apă, pentru că trebuie să-şi poarte singuri de grijă. Din ziua în care ajung în satul elevilor, aceşti copii poartă toată povara responsabilităţilor de adult.
Detalii: Participant la Astra Film Fest 2002, secţiunea Internaţional


Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume. În 2008, Cinemateca Astra Film a continuat cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Cinemateca Astra Film 2009 oferă, în fiecare miercuri, o porţie bună de autenticitate. Realitatea este uneori plină de umor, mari succese şi sentimente frumoase, dar şi de ironie, dezamăgiri şi tragism. Aceste elemente se regăsesc în filmele cinematecii, în proporţii variate. Rând pe rând, vor fi prezentate titluri ce creează senzaţii puternice, precum Blood Engagement sau The Shadows of Devil's Island, producţii selectate şi premiate la mari festivaluri (A Lesson in Tolerance, Inventing Cuisine etc.) şi filme preferate de publicul festivalului Astra Film (Every Good Marriage Begins with Tears, Sugartown: The Bridegrooms).

Filmele rulează de la ora 14:00, în sala de proiecţii Astra Film, din Piaţa Huet, nr. 12, Sibiu.

De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus