mai 2009
Festivalul TIFF 2009
În cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, amatorii de artă fotografică sunt invitaţi la două expoziţii de neratat.

Începând de sâmbătă, 30 mai, ora 13.00, şi până pe 7 iunie, la Galeria Muzeului de Artă din Cluj-Napoca poate fi admirată Cuba continuă, o expoziţie semnată de fotograful Cosmin Bumbuţ.

Expoziţia reprezintă finalizarea unui proiect pe care Cosmin Bumbuţ l-a derulat pe parcursul a două călătorii făcute în doi ani consecutivi în Cuba, care a însemnat sute de kilometri străbătuţi cu maşina, cu trenul sau pe jos, sute de ore de privit prin obiectivul aparatului şi - în final - mii de fotografii.

Cuba continuă este un demers artistic asumat, care a ocolit simbolismul turistic al Cubei şi care a ales deliberat să vadă dincolo de învelişuri şi faţade. O expoziţie pentru cei care acceptă că nu senzaţionalul lipseşte din viaţa noastră, ci emoţia şi lucrurile fireşti.

Curatorul expoziţiei Cuba continuă este Corina Ilea, în prezent doctorand la Concordia University - Montreal, unde predă şi cursuri de istoria fotografiei.

Duminică, 31 mai, ora 14.00, la Casa Tranzit, TIFF îi invită pe clujeni la vernisajul expoziţiei 100 de ani de film polonez. 1908-2008.

Realizată de Institutul Polonez al Artei Cinematografice în colaborare cu Filmoteca Naţională şi Muzeul Cinematografiei din Lódź, expoziţia prezintă în ordine cronologică o selecţie a celor mai importante filme din perioada 1908-2008. O scurtă istorie a filmului polonez povestită cu ajutorul fotografiilor, al fragmentelor de recenzii, dialogurilor din filme, comentariilor, analizelor şi al versurilor. Selecţia filmelor a fost realizată de Rafał Marszałek ş Andrzej Bukowiecki.

100 de ani de film polonez. 1908-2008 se înscrie ca element important printre festivităţile prilejuite de aniversarea unui secol de film polonez, începute la 22 octombrie 2008, exact în ziua în care, cu o sută de ani în urmă, avea loc premiera primului film artistic polonez, Antoś pierwszy raz w Warszawie (Antoś pentru prima oară la Varşovia).

Expoziţia va putea fi vizitată în cadrul TIFF în perioada 31 mai - 7 iunie 2009.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus